Новини

„Солта на живота“ финалист за европейската награда Натура 2000

05.03.2018 г.

Приказката за Атанасовско езеро, разказвана от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект “Солта на Живота”, се състезава за престижната Европейска Награда за Натура 2000 в категория Комуникации. Получените 75 кандидатури от цяла Европа са оценени от независима експертна група, за да ограничат списъка до 25 финалисти, сред които престижно жури ще избере победителите във всяка от 5-те категории.

„Ние, екипът на проекта сме особено щастливи и горди, че нашата кандидатура „Солта на живота - приказка за езерото, солта, птиците и хората“ е била високо оценена и е в списъка с финалистите! Преди 5 години, когато започнахме работата си за промяна на информираността за значението и уязвимостта на Атанасовско езеро, то до голяма степен беше известно основно на местните хора - най-вече с басейните си с луга и кал. Днес, благодарение на общите ни усилия ще се борим за наградата Натура 2000 в категория Комуникация, заради иновативните и атрактивни комуникационни дейности, които предизвикаха висок обществен интерес.“ – споделя ръководителят на проект „Солта на живота“, Дияна Костовска.

Иновативната пътуваща изложба "symBiotic" бе представена в 13 български града и видяна от повече от 30 000 души. Ежегодният Фестивал на солта е събитие с невероятна атмосфера, което предлага на посетителите възможност да бъдат солничари за един ден, да се впуснат в уникални занимания или да се насладят на влакчето на солта само по време на празника. Усилията на екипа кулминираха в създаването и популяризирането на "Пътеката на солта", посетена от 335 000 души през последните 5 години, Пътеката на саблеклюна, рождения ден на резервата, именния ден на езерото – Атанасовден, Карнавал на биоразнообразието и др., които са само част от разнообразните им усилия да популяризират езерото пред различни публики. Всичко това стана възможно благодарение на подкрепата на медиите и над 2000 публикации във вестници, интернет сайтове, телевизионни и радиопредавания.
Европейската комисия кани всички финалисти на церемонията за връчване на наградите "Натура 2000", където комисарят по околната среда Кармену Вела, заедно с членовете на журито ще обяви победителите. Събитието ще се проведе на 17 май 2018 г. (малко преди официалния ден на Натура 2000 - 21 май) в сградата Berlaymont в Брюксел.

Това е четвърто издание на европейската награда, предназначена да възнагради върховите постижения в управлението на зоните от "Натура 2000" и да покаже добавената стойност на мрежата за местните икономики. Призът отдава почит на всички, които работят неуморно за това Натура 2000 да бъде важен успех, като в същото време привлича вниманието на обществото към значителните си постижения. Целта на наградата е да покаже какво представлява мрежата, какво прави, за да запази биоразнообразието в Европа и как тя е от полза за всички нас.