Новини

"Миграции" в Немската гимназия

25.04.2018 г.

Изложбата Миграции е една идея на екипа на проект „Солта на живота“, LIFE+ , посветена на миграцията на птици, животни и хора, която съдържа 22 табла с въздействаща информация за чудото на миграцията, но и за малко познатите климатични мигранти, които напускат домовете си, за да се спасят от наводнения, засушавания и други климатични бедствия. Изложбата ще гостува на Немска езикова гимназия „Гьоте“ в Бургас до края на учебната година и е разположена в лобито на втория етаж на училището.

Днес, 25 април 2018 г. по случай Деня на Земята изложбата бе официално открита от представители на Българска фондация Биоразнообразие и г-жа Радостина Тодорова (преподавател по биология и химия), по чиято покана се организира събитието.

“Каним ви да отделите малко време и да прочетете текстовете към изложбата, защото те са наистина много синтезирани, а носят важна информация от една страна за мистерията на миграцията при животните, а от друга - за всичко важно, свързано с промяната на климата, към която трябва да се адаптираме.” – сподели с учениците авторът на изложбата Диана Павлова от проект „Солта на живота“.

Учениците ще имат възможност да научат за пеперудата монарх - шампионът пътешественик, за интересния  мигрант - европейската змиорка, за най-дългата миграция на полярната рибарка, която всяка година прелита от единия до другия край на земното кълбо и обратно т.е. до 90 000 км или за пингвините, които изминават 200 км, пързаляйки се по корем до размножителните си територии, за да дадат живот и да отгледат малките.

В същото време принудително или доброволно хората се движат в търсене на по-добри условия за живот. Миграциите често се разглеждат като вътрешни, външни, временни, трайни, икономически, политически  и т.н., но миграцията на хора, предизвикана от промените в климата е една все още малко позната тема, която заслужава особено внимание. Очаква се тя да бъде една от най-драматичните последици от климатичните промени, като хуманитарна катастрофа на човечеството и като основна заплаха за международната сигурност. 

Заради последствията от промените в климата все по-големи групи от хора изоставят всичко, което имат и тръгват на дълъг път в търсене на нови територии. Това са съвсем друг тип мигранти – климатичните бежанци, които не могат да бъдат предвидени, управлявани и интегрирани, а те се превърнаха в човешкото лице на тези промени. 

Масовата миграция на големи групи от хора в търсене на ресурси и по-добри условия за живот е неизбежна. Това вероятно ще бъде новото обичайно състояние, към което трябва да започнем да се адаптираме още от сега и още от ученици.