Новини

Вълнуващо представяне на Атанасовско езеро в Брюксел

23.05.2018 г.

"Солта на живота" не спечели наградата в категория Комуникация, но спечели уникалната възможност да представи любимото Атанасовско езеро на сцената на Европейската комисия, така че да го направи популярно и оценено на международно ниво.

Вижте великолепното представяне на Атанасовско езеро по време на церемонията за Наградите Натура 2000 в Брюксел. Благодарим на танцова компания DUNE и Петя Стойкова (хореограф и ръководител) за страхотния танц The Lake. Насладете му се  тук (от 4 до 10 минута).

В официалната церемония по връчване на Европейските награди Натура 2000 на 17 май 2018 в зала „Берлемон“ на сцената излязоха танцьорите от танцова компания ДЮН, който представиха своя оригинален танц „Езерото“.

Танцът е вдъхновен от уникалната българска природа и "Натура 2000" зоните в Бургаски регион. Черноморският град е богат със своите три езера, които го обграждат и с миграционния път на птиците „Виа Понтика“. Изпълнителите са впечатлени и от забележителните усилия на Българска фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците да опазват природата и да я популяризират. Хореографията е на Петя Стойкова, а музиката е по песента „Момина молитва“ на Иван Шопов и и вокална група „Авигея“ от техния албум „Канатица“. Танцът „Езерото“ бе изпълнен на фона на вълнуващия видеоклип на БФБ за Атанасовско езеро - „Солта на живота - приказка за езерото, солта, птиците и хората“, компилиран от Слави Георгиев.

Танцът "Езерото" е посветен на Атанасовското езеро - едно специално място, което е "Натура 2000" зона, поддържан резерват, защитена местност, Рамсарско място, предпочитано за спорт, наблюдение на птици и СПА на открито. Танцът представя душата на езерото, а танцьорите се издигат от земята и бавно се превръщат в птици по време на полета си.

Екипът на проект "Солта на живота", LIFE+ получи специални грамоти за тримата партньори, които участват в проекта лично от директора на отдел Натура 2000 в Генерална дирекция Околна среда на сцената на наградите.