Новини

ВЕЛОПЪТЕШЕСТВИЕ С 33 ОТКРИТИЯ ПО СЛУЧАЙ 33 ГОДИНИ РЕЗЕРВАТ „АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО“

26.07.2013 г.

По случай рождения ден на Атанасовско езеро, 12 август, каним всички, които още не го познават добре и искат да покарат около него, да се включат във велопътешествието от паркинга на Капаните до Точката. Предлаганият маршрут минава покрай морето, през южните солници, под пътната детелина за Сарафово, та чак до Солници Север и до „Точката“ за наблюдение на миграция. Там, на рожден ден като на рожден ден, всички ще похапнат необикновена торта, но свещи няма да духаме :).
Подготвили сме и една забавна игра – по случай 33 годишнината от обявяването на резервата (12 август 1980 г.) - докато карате своя велосипед покрай Атанасовско езеро, трябва да откриете 33 обекта около и в самото езеро. За успелите да открият всики обекти ще има награди.
Един от най-интересните и ценни резервати в България става на 33. Възраст, в която си преживял много, доказал си, че си важен и си успял да се запазиш, въпреки многобройните предизвикателства и изпитания. Резерват само на една ръка от големия и активен град, който обаче все още пази дивото в себе си и всеки път изненадва с необикновени срещи с редки видове, вълшебни цветове и незабравими случки.
Богатството на езерото е било оценено още в далечната 1980 г., благодарение усилията на любителите на птиците и най-вече на ентусиазма на един млад преподавател в бургаската Английска гимназия – Джон Робъртс, който ежедневно обикаля езерото и събира данни за уникалното му птиче разнообразие.
Днес резерват „Атанасовско езеро“ е известен не само в България, но в цяла Европа и по света, като раят на орнитолозите, където могат да се видят 320 от всички 446 вида птици в България. Едни от тях гнездят в езерото (рибарки, кокилобегачи, саблеклюни, чайки, ангъчи), други мигрират и почиват (пеликани, щъркели, пойни птици, орли и мишелови), а трети зимуват тук (патици, гъски, корморани).
Очакваме ви с велосипед на 12 август от 17.30 часа на паркинга на Капаните (до жп прелеза на парк Езеро), откъдето ще потеглим към резервата. Тези, които нямат колело, могат да се включат направо за тортата в 18.30 на Точката (солници Север).
Велопътешествието с 33 открития се организира от проект „Солта на живота“, LIFE+ и със съдействието на РИОСВ Бургас – стопанин на резерват „Атанасовско езеро“.