Новини

Среща на високо ниво в Бургас за Деня на Черно море

01.11.2016 г.

На 31 октомври вече 20 години се отбелязва Международният ден на Черно море, и ако в началото единици бяха тези, които се включвахме в честването на празника, днес всички черноморски държави и населените места по крайбрежието отбелязват с различни прояви важният ден и отделят внимание на проблемите, възможностите и вълшебството на Черно море.

По повод 20-та годишнина в Бургас се проведе среща на високо ниво, в която участваха трима министри (на околната среда -  Ивелина Василева, на регионалното развитие - Лиляна Павлова и на транспорта - Ивайло Московски), представители на Черноморската комисия и на страните от Черноморския басейн - Румъния, Грузия, Русия, Украйна, Турция, посланици, както и областни управители и кметове на черноморски общини, НПО и академични среди. Водещ на срещата бе зам.министър на околната среда и водите – Атанаска Николова, която е представител на България в Черноморската комисия. Форумът се организира от МОСВ и Община Бургас и лично кметът Димитър Николов откри срещата.

"Днешната среща събира заедно институции и личности със значим принос в политиките по възстановяване и опазване на Черноморския басейн и е инструмент за партньорство за осъществяване на целите на Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване", заяви кметът на Бургас.

"Днешният ден е символ за по-добро бъдеще на 16 млн. души, които населяват черноморското крайбрежие", заяви в приветствието си министър Василева. Тя припомни, че морските региони осигуряват 40 %  от БВП на страната. Само през 2015 в екологични проекти са били инвестирани 680 млн.лв., като само в сектор Води в Черноморските общини са вложени над 350 млн.лв.

Приветствие отправи изпълнителният директор на постоянния секретариат на Комисията на Черно море д-р Халил Ибрахим Сур, както и Кармену Вела – комисар по околна среда, морско дело и рибарство в Европейската комисия чрез специално видео обръщение. Той обърна внимание на изключителното значение на Черно море в географско, икономическо и екологично отношение, но подчерта необходимостта от значимо научно присъствие и подобряване на координацията между държавите.
Участниците във форума бяха поздравени от министър Лиляна Павлова, която припомни, че МРРБ е управляващ и партниращ орган на всички програми, по които България е бенефициент, като голяма част от тях са свързани с подобряване на екологията. Регионалният министър запозна участниците с предстоящата програма за Черно море, която е с над 56 млн. евро бюджет и по нея ще се финансират съвместни проекти с участието на минимум три държави. Подаването на проектните предложения ще започне до края на годината.

Министър Ивайло Московски посочи пред участниците, че до края на годината ще приключи процедурата за нов кораб, който ще следи за нефтени разливи в акваторията на Черно море, какъвто има в момента в Констанца. Министърът запозна присъстващите с конкретни реализирани от министерството проекти, свързани с Черно море.

Екипът на проект „Солта на живота“ също участва в срещата, но освен това бе поканен да представи своята забележителна изложба „симБиотично“, която специално за повода се завърна от последното си гостуване в Национален парк „Рила“ и ще остане в експозиционен център Флора до 11 ноември.