Природозащитна бригада

Природозащитна бригада 2016 - равносметката

Атанасовско езеро: Презареждане – с нови хора, нови острови, но с малко щъркели

Много повече нови приятели има Атанасовското езеро, след приключване на тазгодишната природозащитна бригада, организирана от Българското дружество за защита на птиците по проект „Солта на живота”. Повече от половината от включилите се доброволци бяха тук за пръв път и вече са сред най-големите фенове на лагуната, нейните птици и живота в лагера, разположен на поляната в северните солници на Бургас.

Сред новите почитатели на езерото са гимназисти от Пловдив, София и Бургас, но също и по-малки участници, дошли от различни краища на страната, които бяха придружавани от своите родители. Най-малкият сред тях - Орлин, само на две години, беше с родителите си, които години наред подкрепят дейностите в полза на езерото. След края на природозащитната бригада солената лагуна на Бургас спечели още много сърца и ръце, които в бъдеще ще поддържат и възстановяват състоянието на ценни места за редки и застрашени от изчезване видове птици, в които те гнездят, отглеждат малките си, почиват или се хранят.

Каква е равносметката – за осем дни през лагера преминаха осемдесет доброволци, които изградиха две нови наколни платформи за гнездене, почистиха старите платформи и насипните острови от обраслата растителност и подобриха подходящите места за гнездене на птиците, обитаващи езерото. Една от групите в бригадата се погрижи за прибирането на защитните съоръжения, изградени срещу хищници през пролетта, които ще пречат сега на ремонта на дигите. Бяха прибрани металните огради и дървените колове, които изграждат системата, предпазваща птиците от нападенията на скитащи кучета, котки и чакали. Съоръженията ще бъдат поставени отново преди започването на новия размножителен сезон.

Най-сръчните и опитните хора от бригадата пък изградиха нова беседка за наблюдение на птици, защото старата беше повалена от бурите през зимата. Сега мястото, известно като „Точката“ от което десетки години се следи есенната миграция на птиците и което се посещава от стотици чужденци има две беседки от които може да бъде проследяван прелета на птиците. Тук по време на цялата природозащитна бригада младите хора се учеха да разпознават птици в полет и по формата на ятата, както и да броят ятата на щъркели, пеликани, осояди и др. прелитащи над Бургас. За съжаление по време на бригадата, въпреки големите очаквания така и не се случи пика на щъркелите (т.е. деня с най-висока численост на мигриращи птици) и сега остава на любителите на птици от Бургас или тези, които са в района да се насладят на огромните ята през идващите дни.

Към резултатите от бригадата, постигнати изцяло с доброволния труд на участниците, добавяме почистените от тръстика басейни в защитена местност „Пода”, както и изцяло почистения терен около кулата за наблюдение на птици.

В дните, посветени на Атанасовското езеро, някои от момичетата и момчетата, дошли да помагат, имаха шанса да участват в неформално обучение за разпознаване на различни видове риби, срещащи се във водите на лагуната и в басейните на „Пода”. Така беше разкрит един непознат за повечето хора жив воден свят, както и да се научи повече за тези защитени територии, известни обичайно с птиците си.

Доброволците помогнаха за организирането и провеждането на Фестивала на солта и бяха най-ентусиазираните по време на концерта на “Paraplanner” в халето на Солниците. Съвсем заслужена беше и наградата за всички участници – екскурзия до Иракли и посещение на защитена местност Поморийско езеро и страхотни тениски със специално лого, измислено от Димо Шехларски.

Природозащитната бригада „Атанасовско езеро: Презареждане“ създаде и много нови приятелства и остави следа в живота на всеки един от участниците в нея, за да се завръща отново и отново на същото място и по същото време – през август на брега на лагуната.

Бригадата се организира в рамките на проект „Солта на живота“, изпълняван от Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с БДЗП и Черноморски солници АД към програма LIFE+ на ЕС.