Новини

Съвместни действия на екологичните организации и Община Бургас за опазване на защитените видове, обитаващи сгради
В Бургас има условия на диалог и готовност да бъдат предприети конкретни мерки за решаване на проблема със защитените видове, които обитават сгради в населените места и ще бъдат засегнати от санирането им по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Още през януари се проведе среща с представители на Община Бургас, РИОСВ Бургас, БФБ и БДЗП, за да се разгледа проблемът със санирането и опасността за популациите на прилепи и бързолети. От Общината изразиха желание пилотно да се приложат мерки, ако еколозите предложат лесно  изпълними такива и съдействат при определяне на местата и начина за прилагането им.
 
Турне около Атанасовско езеро по случай Световния ден на влажните зони
Във връзка с 2ри февруари - Световният ден на влажните зони, екипът на проект „Солта на живота“, LIFE + организира турне около Атанасовско езеро, за да се срещне с ученици и граждани от кварталите, които са в непосредствена близост до влажната зона. Идеята е както да се представи по-подробно всичко най-интересно за крайбрежната лагуна.
Влажните зони: естествена защита срещу бедствия
Тази година Световният ден на влажните зони - 2 февруари е на тема: "Влажните зони намаляват риска от бедствия". 2017-та е специална година, защото през нея се отбелязват 20 години, откакто световният ден, посветен на едни от най-уязвимите и важни екосистеми в света се чества в България.
Българска фондация Биоразнообразие ще се включи в честванията като отдаде специално внимание на влажните зони около Бургас и особено на Атанасовско езеро.
112 участника в 3-те дисциплини на полумаратона Атанасовско езеро
Една седмица по-късно след първоначалната дата на 15 януари бе даден стартът на полумаратона „Атанасовско езеро“, посветен на езерото, разположено край град Бургас. Подобрената метеорологична обстановка позволи тази неделя (22.01.2017 г.) в трите дисциплини да се включат 112 участника от 18 града – Ямбол, Сливен, Обзор, Царево, Несебър, Поморие, Бургас, Равда, Ахелой, Карнобат, Русе, Добрич, Пловдив, Димитровград и др.
 
ВДЪХНОВЕНИ ОТ ЕЗЕРОТО
Днес е Атанасовден и едно специално езеро празнува имен ден. Кръстено на бившето село Атанасово, което е съществувало на мястото на ж.к. Изгрев, езерото носи името на Атанас и както Атанас на старогръцки означава „безсмъртен“, така надеждата на приятелите на езерото е то да съществува вечно и все повече хора да преоткриват неговата красота и възможности.
Специално за Атанасовден представяме различни артисти, вдъхновени от езерото. http://saltoflife.biodiversity.bg/bg/Vdyhnoveni_ot_ezeroto-c161
Полумаратонът се отлага за 22 януари!
Във връзка с настъпилите неблагоприятни метеорологични условия, високата заболеваемост от грип, наличната снежна покривка и снегонавявания по трасето, както и очакваните допълнителни валежи, организационният екип на полумаратон „Атанасовско езеро“ реши да промени датата за провеждане на състезанието от 15.01.2017 г. на 22.01.2017 г. Всички останали детайли по организацията и провеждането на събитието остават без промяна.
Благодарим за разбирането и ви очакваме на 22 януари да спортуваме и да се веселим заедно в Бургас! Следете актуалната информация в събитието във фейсбук https://www.facebook.com/events/1685372658441202/permalink/1710214435957024/
  • 12.01.2017 г.
ПОЛУМАРАТОН „АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО“ ЗА АТАНАСОВДЕН
За втора година именития именник Атанасовско езеро ще даде повод на любителите на екстремните преживявания да премерят сили в спортна надпревара. В неделния ден преди Атанасовден тичащи смели жени и мъже и такива на велосипеди ще могат да се включат в полумаратона „Атанасовско езеро“. Стартът ще бъде даден точно в 10.30 часа пред Културен център „Морско казино“ в гр. Бургас.