Новини

„Лагуна клийн джамбуре“ 3
Вече стана традиция с настъпването на пролетта да се събираме на брега на Атанасовско езеро и да подготвяме Пътеката на саблеклюна за предстоящия сезон, за стотиците посетители и ученици, които идват тук, за да са сред природата, да наблюдават птици или да почиват.
И този април няма да изневерим и ви каним специално на Деня на Земята да се включите в акцията „Лагуна клийн джамбуре“ 3, защото се нуждаем от вашата помощ за косене, почистване и оформяне на Пътеката и района около Укритието за наблюдение на птици.
Завръщане у дома
Пролет е и ви каним да се включите в пролетните ни събития на тема: „ЗАВРЪЩАНЕ У ДОМА“. Заедно ще посрещнем пристигащите от южните страни птици, които са мигрирали обратно тук, за да създадат домове и да отгледат своето потомство.  
 
22 предложения за имена на пеликаните
Благодарим ви за активното участие в нашия конкурс!
За двете седмици на конкурса, който екипът на проект „Солта на живота“ обяви – „Станете кръстници на пеликани“ получихме 22 различни предложения. Включиха се много знайни и незнайни за нас хора, които дадоха своите свежи идеи за именуване на обитателите на най-новия жилищен квартал в езерото – „Пеликански“. Най-забавните (според нас) ще бъдат наградени – Пели и Кани, Наско и Наска, Свилен и Персина, Адам и Ева и Ачко и Тети, но вярваме, че ще се съгласите, че заслужено голямата награда трябва да спечели двойката Влади и Ралица.
„Дрон технология и мониторинг на Атанасовското езеро“
Tрето място заеха ученици от клуб „Mлад еколог“ в Профилирана гимназия за чужди езици "Васил Левски" (известна като РУската гимназия) в националното състезание „Водата извор на живот“ с тяхната презентация на тема: „Дрон технология и мониторинг на Атанасовското езеро“.
За пръв път 13 розови фламинги в Атанасовско езеро
Тази екзотична за нашите ширини птица става все по-чест гост в Бургаските езера и преживява тук не само седмици, а вече няколко месеца, включително и през тежката тазгодишна зима. Орнитолозите към проект „Солта на живота“, LIFE+ , които следят ефекта от дейностите на проекта върху птиците в Атанасовско езеро, установиха при последното си посещение 13 розови фламинги – численост, която до този момент не е отчитана през многогодишните наблюдения на птиците в Лагуната.
 
Годишна работна среща на експертите, оценяващи екологичното състояние на лагуната
На 8 март 2017 г. в столичното пространство „Сохо“ се проведе годишната работна среща на ключовите експерти по проект „Солта на живота“. Присъстваха почти всички специалисти, провеждащи мониторинговите дейности, както и д-р Стоян Николов – новият отговорник за LIFE+ проекти в БДЗП.
Срещата се организира, за да се да се оцени изпълнението на целите и постигане на заложените индикатори, както и да се уточнят дейностите до края на проекта – август 2018.
 
Станете кръстници на пеликани
В края на годината БФБ, заедно с нашите партньори от БДЗП и с подкрепата на доброволци от Бургас и страната, изградиха две дървени  платформи, на близко разстояние една от друга, които отговарят на всички жилищни изисквания на пеликаните - застлани са с тръстикови снопи, отдалечени са от сушата и от всякаква човешка дейност и се надяваме да привлекат къдроглавите пеликани да загнездят тук.
Вече са определени европейските местообитания под заплаха
За първи път беше създаден Червен списък (известен още като Червена книга) на всички местообитания по българските и останалите европейски територии.  Това е цялостна оценка, която дава подробна картина на състоянието на 490 местообитания в 35 страни на Европа – от Полярния кръг до Средиземорието, и в заобикалящите континента крайбрежни води на Северния Атлантик, Балтийско, Средиземно и Черно море. Над 300 експерти допринесоха със своите знания и опит.
 
ОБМЕННО ПЪТУВАНЕ ДО ИСПАНСКИ ВЛАЖНИ ЗОНИ
Испания е най-богатата на биоразнообразие държава в Европа, с която винаги се мерим и сравняваме, затова за екипът на проект „Солта на живота“ се оказа вълнуващо преживяване възможността да посетим района на Валенсия и да се запознаем с опита на различни колеги, изпълняващи LIFE проекти, подобни на нашия.
 
Срещи с учениците от ОУ „Христо Ботев“ - кв.Черно море
Продължи турнето на проект „Солта на живота“ в учебните заведения около Атанасовско езеро и тази седмица еколозите гостуваха на децата от ОУ „Христо Ботев“ – кв.Черно море. Първата среща беше с малките ученици от I до IV клас, които имаха голям интерес и слушаха с внимание презентацията и после отговаряха на въпросите от викторината.