Новини

LIFE и крайбрежните местообитания
Специална публикация на Европейската комисия и програма LIFE посветена на крайбрежните хабитати (LIFE and Coastal habitats) излезе наскоро. Крайбрежните лагуни на Черно море са специален обект в публикацията, като се разглеждат LIFE проектите, изпълнявани в района на Бургас (Живот за Бургаските езера и Солта на живота).
 
Ползи от новите минидиги в Атанасовско езеро
През юни се проведе мониторинг на сукцесионните процеси върху минидигите в Атанасовско езеро, които са нови елементи на солодобивната инфраструктура, приложени за първи път в рамките на проект „Солта на живота“. Тази технология е заимствана от опита в солниците Сековиле - Словения, които посетихме в края на 2015 г. като част от обмяната на опит с подобни LIFE проекти (LIFE MANSALT).
Децата от ЧУ "Мария Монтесори" Бургас преминаха 5 модула от образователната програма за Атанасовско езеро
Изминалата седмица бе посветена на занимания по Пътеката на саблеклюна за малките ученици от частно училище "Мария Монтесори" - Бургас. Всеки ден от понеделник до петък децата пристигаха на Пътеката и се занимаваха по различни теми, които ги направиха близки до различните организмови групи.
Пеликаните заеха новите квартири
Този уикенд настъпи голяма радост сред екипа на проект "Солта на живота", защото платформите, които сторихме през ноември, заедно с нашите партньори от БДЗП бяха заети от десетки къдроглави пеликани. На следващите дни се престрашиха и розовите, които първо бавно, но после настъпателно завзеха новите квартири.
Проект „Солта на живота“ и Атанасовско езеро ще бъдат представени по време на юбилейната конференция на Националния политехнически музей
Диана Павлова от проект „Солта на живота“ и арх. Мариана Сърбова ще представят Атанасовско езеро и работата по проекта по време на юбилейната конференция на Националния политехнически музей в София на 1 юни 2017 г. Конференцията е по случай 60-тата годишнина от създаването на Националния политехнически музей и е на тема "Техническо и индустриално наследство в българските музеи".
 
90 деца от 9 учебни заведения в Бургас дефилираха на Карнавала на биоразнообразието
Тази година лятна сцена „Охлюва“ събра изключително артистични и майсторски костюми на най-различни обитатели на Живата природа на България, като често можеше да се види и самата „природа“, представена по разнообразен и много вълнуващ начин. БФБ, Община Бургас, РИОСВ – Бургас, заедно с всички участници създадоха един цветен природозащитен празник, а за вкусната част се погрижиха приятелите от Победа АД, които както всяка година подкрепят Карнавала и  осигуряват лакомства за участниците. 
 
Защо е важна програма LIFE за опазване на природата?
Тази година честваме 25 години от старта на една специална програма, насочена към опазването на природата, околната среда и дейности за климата. България се възползва от възможностите откакто е член на Европейския съюз, а Бургас е единственият град в страната, където има одобрени два LIFE проекта за езерата около града. Екипът на Българска фондация Биоразнообразие организира на 27 май (събота) Открит ден на програма LIFE (OPEN LIFE DAY) на брега на лагуната Атанасовско езеро..
Биг брадър ще следи очакваните наематели в новия „пеликански квартал“
След като в цялата страна се обмисля монтирането на камери в детските градини и ясли, екипът на проект „Солта на живота“ също реши да следи изкъсо положението на платформите за пеликани, които бяха построени в средата на един от басейните в Южното Атанасовско езеро, за да наблюдава в реално време какво се случва на тях, привличат ли птици и какво правят те, когато кацнат. Монтираната камера ще даде ценна информация за предпочитанията на световно застрашения къдроглав пеликан и ще покаже има ли това място шанс да стане предпочитано от птиците.
ВАНДАЛИ ИЗПОЧУПИХА ПЪТЕКАТА НА САБЛЕКЛЮНА АТАНАС
Пътеката на саблеклюна беше официално открита преди по-малко от година и оттогава досега е посрещнала повече от 100 организирани групи от ученици от Бургас и региона и над 5000 посетители. В желанието си да развие района около Атанасовско езеро и да го превърне в предпочитано за спорт, забавления и наблюдения място, БФБ успя да ангажира различни институции и партньори и да привлече много доброволци, които с малко средства, но с много ентусиазъм да изградят Пътеката на саблеклюна в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE+. Но днес Пътеката е сериозно унищожена.
Карнавал на биоразнообразието на 26 май 2017 на "Охлюва"
Тази година Карнавалът на биоразнообразието ще се проведе на 26 май 2017 г. от 17.00 часа на лятна сцена "Охлюва" и ще събере малки и по-големи участници, костюмирани на тема: "Живата природа на България".

Карнавалът се организира за седми път от Българска Фондация Биоразнообразие, съвместно с Община Бургас и РИОСВ Бургас и с вкусната подкрепа на Победа АД и е посветен на честването на 25 години работа на програма LIFE, която подкрепя природата, околната среда и действията по климата и на отбелязването на четвърт век от приемането на Директивата за хабитатите и Натура 2000 мрежата.