Новини

Как да се подобри "гъвкавостта" и способността на Бургас да реагира и да се адаптира към климатичните промени
Екипът на проект „Солта на живота“ на БФБ участва в среща на местна работна група, която да идентифицира проблемите и предизвикателства, пред които е изправен града и в последствие да разработи План за действие при неочаквани събития и кризи, свързани с климатичните промени. Срещата е част от проекта на Община Бургас - "Устойчива Европа", финансиран по програма URBACT III.
Засилени проверки за отстрел на защитени водоплаващи птици и лов в защитени територии
Три акта на ловци бяха съставени при съвместна проверка на РИОСВ-Бургас, Регионалната дирекция по горите, БДЗП и БФБ

Активни проверки започнаха в района на Бургас в последните ловни дни за водоплаващ дивеч. Представители на институциите и на неправителствени организации ще проверяват има ли отстреляни световно застрашени видове като червеногуша гъска и малка белочела гъска и други защитени видове гъски - сива, посевна и др. и спазват ли се режимите на защитените територии (поддържан резерват, защитени местности).

 
Цветовете на лагуната с премиера за Атанасовден
Тази година по случай Атанасовден освен първият полумаратон „Атанасовско езеро”, екипът на проект „Солта на живота” представя за пръв път новият клип „Цветовете на лагуната”, заснет с дрон, който показва лагуната през погледа на птиците, които я обитават.

https://youtu.be/-GN0hbl6G4s
 
Въпреки лошото време – 80 смелчаци от 12 до 73 години се включиха в полумаратона „Атанасовско езеро“
Независимо от лошите метеорологични условия и дъжда, който не спря 40 часа и силно усложни условията на спортната проява, в мрачната неделна сутрин за участие се записаха 42 бегача на дистанция 20 км, 21 за дистанция 8 км и само 7 велосипедиста. Дори самите организатори от сдружение „Златна Странджа“ и Българска фондация Биоразнообразие останаха приятно изненадани от броя на смелчаците, които се включиха в полумаратона «Атанасовско езеро».
 
Среднозимно преброяване на птиците в Бургаските езера
Екипът на проект "Солта на живота" се включва днес в среднозимното преброяване на птиците в Бургаските езера. На 16 януари ще бъдат преброени ятата на зимуващите в нашите влажни зони гъски - големи белочели, червеногуши, сиви, а надяваме се и някои от по-екзотичните северни гости.
Среднозимното преброяване на водолюбивите птици се случва за 40-та поредна година в България и се организира от нашите партньори от Българско дружество за защита на птиците.
Заплахата от хищничеството в езерото
Хищничеството е една от най-сериозните заплахи за обитателите на езерото. Това лято бяха направени проучвания с фотокапани за установяване на вида на хищниците, които най-често се наблюдават. Подробности от изследването може да научите от Доклада, който е публикуван в раздел ЗАПЛАХИ http://www.saltoflife.biodiversity.bg/bg/Zaplahite-c139

 
  • 11.01.2016 г.
Тази година необичайно посрещане на Атанасовден – с полумаратон „Атанасовско езеро“
Вече няколко години Българска фондация Биоразнообразие организира празнуването на Атанасовден на един необикновен именник – Атанасовско езеро. И тази година няма да е изключение, но ще празнуваме в навечерието на деня (на 17 януари – неделя) с голям спортен празник – полумаратон «Атанасовско езеро».
 
Наближава деня на влажните зони - 2 февруари
Стана традиция вече 19 години да се отбелязва Световния ден на влажните зони - 2 февруари - датата, на която е подписването на Конвенцията за влажните зони, наречена Рамсарска конвенция през 1971 г., в иранския град Рамсар на брега на Каспийско море.

Темата тази година е "Влажните зони за нашето бъдеще: устойчив поминък". Тази тема е избрана за да покаже жизненоважната роля на влажните зони за бъдещето на човечеството и по-специално тяхната релевантност към постигане на новите цели за устойчиво развитие.
Цялото Атанасовско езеро е замръзнало и празно
Атанасовско езеро посрещна Новата година напълно замръзнало и заснежено, поради което нямаше наблюдавани почти никакви птици по време на мониторинга на състоянието на лагуната, който се извършва от екип на БДЗП, в рамките на проект "Солта на живота".
Студовете и снеговете обаче докараха гъските в Бургас. В Атанасовско езеро бяха наблюдани 1000 големи белочели гъски заедно с 107 индивида от световно застрашените червеногуши гъски.