Новини

Делегация от Турция на посещение на Атанасовско езеро
Официална делегация на Министерството на горите и водните ресурси на Република Турция е на посещение в България, за да се запознае с влажните зони в страната и по-специално с Рамсарските места. Делегацията е домакинствана от Министерството на околната среда и водите за обмяна на опит в опазването и инвентаризацията на влажните зони.

На 18 и 19 април делегацията е на посещение в Бургас, за да се стартира с едни от най-ценните влажни зони в страната – Атанасовско езеро, комплекс Мандра-Пода, езеро Вая.
 
Лагуна клийн джамбуре - две
С настъпването на пролетта идва време за акции на открито. За излизане сред природата, за трудов ентусиазъм, но и за много настроение.
Вече приключва по-тежката работа, свързана с Пътеката на саблеклюна, но сега се нуждаем от помощ, за да довършим косенето, изнасянето на растителността и събирането на отпадъци.

Очакваме ви на 17 април от 11.00 часа на Укритието за наблюдение на птици в южната част на Атанасовско езеро.
Започва активния гнездови период на птиците в Атанасовско езеро
Ето, че зимата отстъпва владенията си на цветната пролет. С нея идва и дългоочаквания сезон за гнездене на птиците в Атанасовско езеро. То е в очакване на първите си гости по своите валове, диги, изкуствени острови и платформи.

Тези съоръжения са от изключително значение за птичия свят в езерото, понеже преобладаваща част от видовете правят гнездата си и отглеждат своите малки именно на тях. Те са и от първостепенна важност за поддържане на екологичното равновесие в Лагуната, защото са в основата на нормалното движене на водите в него и поддържане на различните нива на соленост в отделните басейни.
 
Участвахме в журито на конкурса Водата - извор на живот
Диана Павлова – експерт Интерпретация в Българска фондация Биоразнообразие участва в журито на Националния конкурс "Водата-извор на живот". Той се организира за поредна година от Община Бургас и Общински детски комплекс и е в четири раздела: "Поезия", "Изобразително и приложно изкуство", "Фотография" и "Мултимедийни презентации".
 
22 март - Световен ден на водата
Днес светът отбелязва Денят на водата и това е така още от 1993 г. Темата определена от ООН тази година е "По-чиста вода, по-добра работа".
За водата ще споделим и ние днес чрез нашия видео клип "Кръговрата на водата", който беше подготвен от студио Pavilion специално за изложбата "симБиотично".
Среща на мониторинг експертите на проект "Солта на живота"
Работна среща между експертите, провеждащи мониторинг на биологичните параметри на лагуната Атанасовско езеро в рамките на проект „Солта на Живота” се проведе на 9 март в София. Тя бе организирана по инициатива на експертите, за да бъдат изяснени възникналите въпроси в хода на прилагане на методиката за мониторинг на различните биологични компоненти и да бъдат предложени допълнителни мерки, които да повишат качеството на генерираните данни и техния анализ.
Дискусиите в Зелената къща
На шестата среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро се обсъжда изграждането на места за гнездене на птиците и темата бе: „Създаване на подходящи места за гнездящите видове в лагуната“. Лектори бяха Владимир Младенов – орнитолог от Българско дружество за защита на птиците и Спас Узунов от проект „Солта на живота“. Участваха представители на РИОСВ Бургас, Община Бургас, Летище Бургас, ЛРД Лебед, ДГС Бургас, БДЗП, Черноморски солници, БАН и други.
6-та среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро
На 16 февруари 2016 г. от 10.00 часа в едно ново за Бургас пространство – Зелената къща, на ул. Патриарх Евтимий 9 ще се проведе шестата среща на Обществения съвет за Атанасовско езеро.

Темата този път ще бъде: „Създаване на подходящи места за гнездящите видове в лагуната“. Лектори ще бъдат Владимир Младенов – орнитолог от Българско дружество за защита на птиците и Спас Узунов от проект „Солта на живота“. Една от най-важните консервационни задачи в Атанасовско езеро е да се осигурят достатъчно и сигурни места за гнездене на птичите обитатели, които изграждат гнездата си и излюпват яйцата директно на земята по валове, диги или изкуствени острови.
Награда за "Острови на надеждата" в Атанасовско езеро
На специална церемония в София на 9 февруари 2016 г. Общественият борд на Telus International връчи наградите на избраните проекти в сферата на образование, здравеопазване и опазване на околната среда. От подадените 150 проектни предложения, 20 са одобрени за финансиране с различни суми – от 2 до 6 хиляди канадски долара.

БФБ също бе сред наградените за своя малък проект «Острови на надеждата», свързан с пасивната защита от хищници на гнездещите птици в Атанасовско езеро и включването на доброволци в акциите по опазването им.
2 февруари Световен ден на влажните зони
Бургас е градът на влажните зони и специално за празника, езерата са пълни с птици

Стана традиция вече 19 години да се отбелязва Световния ден на влажните зони - 2 февруари, когато е подписана Конвенцията за влажните зони, наречена Рамсарска конвенция през 1971 г. Темата тази година е "Влажните зони за нашето бъдеще: устойчив поминък". Тази тема е избрана, за да покаже жизненоважната роля на влажните зони за бъдещето на човечеството и по-специално за постигане на новите цели за устойчиво развитие. Всяка година правителствени агенции, неправителствени организации и групи от граждани действат, за да се повиши информираността на обществото за влажните зони и ползите от тях, както и на Рамсарската конвенция.