Новини

Атанасовско езеро: Презареждане – с нови хора, нови острови, но с малко щъркели
Много повече нови приятели има Атанасовското езеро, след приключване на тазгодишната природозащитна бригада, организирана от Българското дружество за защита на птиците по проект „Солта на живота”. Повече от половината от включилите се доброволци бяха тук за пръв път и вече са сред най-големите фенове на лагуната, нейните птици и живота в лагера, разположен на поляната в северните солници на Бургас.
Атанасовското езеро се превръща във „фотомодел“
Атанасовското езеро влиза в кадъра на 20 фотографи от цялата страна, които днес се събират в Бургас. В следващите три дни лагуната ще се превърне във „фотомодел“ в рамките на фотопленера „Атанасовско езеро в кадър – солта, птиците и хората“, който се организира в рамките на проект Солта на живота, LIFE+.
 
Фестивалът в кадър
Днес почти всеки снима – за удоволствие, за да запечата някой специален момент, за да улови магията на светлината, да експериментира с цветовете или просто да погледа света през обектива. … За тези от вас, които са запленени от фотографията предлагаме да се включат в нашия фотоконкурс: „Фестивалът в кадър“.
Младежкият воден парламент посети Атанасовско езеро
Лятното екоучилище на Младежкия воден парламент започна на 22 август и тази година е на тема "Бургаски езера" и ще се продължи до 27 август. Участие в него вземат ученици от 11 населени места в страната, както и представители на френския Младежки воден парламент към Агенция по водите "Артоа-Пикарди" и Международната организация "GoodPlanet" в Белгия.
Първият ден на програмата младежите посетиха Атанасовско езеро и минаха по Пътеката на саблеклюна.
Четвърто издание на Фестивала на солта
На 26 август ще се проведе четвъртото издание на Фестивала на солта на брега на лагуната Атанасовско езеро. Тази година той е на тема Миграция – на птици, на животни, на хора. Миграцията като порив в търсене на по-добро място за живот, скритата сила, която кара милиони индивиди да изминават огромни разстояния, за да намерят по-благоприятен климат, обилна храна и сигурност.
 
„Почивка на екзотични острови“ са си избрали 70 доброволци, но първо трябва да ги построят
Началото на природозащитната бригада, провеждаща се повече от 25 години, ще бъде дадено тази вечер на поляната в северни солници  - Бургас, близо до лугата, солта и птиците на Атанасовско езеро. В продължение на десет дни, на известното вече място, ще пребивават близо 70 млади хора, които ще работят в полза на езерото и неговите обитатели. Всички те са подготвени да спят в палатки, да се хранят в импровизирана столова на поляната и да осъмват край лагерния огън, за да помогнат за опазването на единственото по рода си и най-богато на птици място у нас – Атанасовското езеро.
 
Днес се открива бригадата Атанасовско езеро: презареждане
Тази вечер поляната в Атанасовско езеро - север ще оживее и ще се напълни с палатки и хора, защото започва природозащитната бригада Атанасовско езеро 2016. От утре до 27 август млади хора от цялата страна ще работят за подобряване на местообитания за хранене, гнездене и почивка на водолюбиви птици.
 
В края на август нов фотопленер „АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО В КАДЪР“
Фотографи от цялата страна с интерес към дивата природа, солта, птиците и хората ще се съберат в Бургас за третия фотопленер, организиран по проект „Солта на живота“, LIFE+ от 25 до 28 август. Програмата на пленера е насочена към онези любители и професионалисти фотографи, чиято страст са Wildlife фотографията, както и портретната и пейзажната фотография.

 
РД на резерват Атанасовско езеро - На колела около брега
Всяка година на 12 август се отбелязва рождения ден на резерват „Атанасовско езеро“. Тази година Българска фондация Биоразнообразие, съвместно със стопанинът на резервата Регионалната инспекция по околна среда и води – Бургас организират специално велосъбитие „На колела покрай брега“.
 
Миграцията - тема на тазгодишния Фестивал на солта
Този август идва четвъртото издание на Фестивала на солта на брега на лагуната Атанасовско езеро. Темата тази година е Миграцията – на птици, на животни, на хора. Миграцията като порив, който предизвиква активно движение в търсене на по-добро място за живот, скритата сила, която кара милиони индивиди да изминават огромни разстояния, за да намерят благоприятен климат, обилна храна и сигурност.