Новини

УСПЕХИ ОТ НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ И ЕКОЛОГИЯ
В град Сопот се проведе XV Национално състезание по природни науки и екология, което включва изработване, представяне и защита на проекти от проблематиката на културно-образователната област „Природни науки и екология”. В него участва и отбор от Бургас, който се представи отлично и заслужено зае 4-то място в оспорваната надпревара.
Обща среща на LIFE проектите
На 13 октомври 2016 г. в местността Божура край Средец се състоя годишна среща на българските проекти по програма LIFE на Европейския съюз. Домакини бяха Изпълнителната агенция по горите и техния проект „Опазване на ключови горски местообитания на малкия креслив орел в България”, който имаше посещение на терен от представителите на ЕК (заедно с проекта на ЕВН).
ЩО Е ТО НОЩНА МИГРАЦИЯ?!
След като Фестивалът на солта този август беше на тема Миграция и голяма част от събитията  бяха посветени на порива или причината, които карат птиците, насекомите и други животни да изминават огромни разстояния в търсене на най-доброто място за размножаване или за оцеляване,  темата за миграцията продължава да занимава екипа на проект „Солта на живота“, който кани бургазлии да се включат в едно вечерно приключение на Атанасовско езеро – наблюдение на нощна миграция на птиците.
Образователната програма пред преподавателите по природни научки
Образователната програма за Атанасовско езеро бе представена на годишната среща на преподавателите по природни науки от Бургаска област, която се организира от Регионалния инспекторат на образованието - Бургас в началото на учебната 2016/2017 година.
И край Атанасовско езеро започва новата учебна година
От днес стартират посещенията на ученически групи и групи от детски градини, които идват да се запознаят със саблеклюна Атанас и неговото семейство.
Децата от детска градина "Златното ключе" ще посетят Пътеката на саблеклюна, ще играят и ще наблюдават някои от птичите обитатели на лагуната.
Отличените във фотоконкурса "Фестивалът в кадър"
Приключи конкурсът „Фестивалът в кадър“, посветен на Фестивала на солта‘ 2016. Благодарим на всички участници, които ни изпратиха своите вдъхновяващи кадри, заснети директно от събитията или от езерото – фон и главен виновник за Фестивала. Журито на конкурса прегледа внимателно всички получени фотографии и взе следното решение:

На първо място класира кадърът на Махмуд Мoнем (на 28 години от Бургас) сниман от въздуха (малките бели точки са чайките, накацали в езерото). Махмуд изпрати още няколко невероятни кадъра, вероятно заснети с дрон.
Среща с Надзорния съвет на проект "Горите на орела" на езерото
На 15 септември Надзорният съвет на проект "Горите на орела" посети района на Атанасовско езеро и се запозна накратко с работата на нашия проект, с Пътеката на саблеклюна и Пътеката на солта, както и с някои от птичите обитатели на лагуната.
Рожден ден на брега на Атанасовско езеро
Оказа се, че освен "рожденик", Атанасовско езеро е особено подходящо да предостави терен за празнуване на рожден ден. През август Пътеката на саблеклюна, ракитовата наблюдателница "Гнездото" и беседката пред Укритието за наблюдение на птици се оказаха притегателни за млади рожденици, които търсят нови и различни преживявания за тях и за гостите им.
РЕКОРДНИ ПОСЕЩЕНИЯ ПО ПЪТЕКАТА НА СОЛТА И БАСЕЙНИТЕ С ЛУГА И КАЛ
Високата стойност на екосистемните услуги, които Атанасовско езеро предлага
 
Това лято басейните с луга и лечебна кал на Атанасовско езеро се оказаха по-достъпни отвсякога и се радваха на голям интерес от бургазлии, и гости на града от цялата страна и чужбина. Новата визия на района, подобрената инфраструктура и информация, разширеният набор от средства за транспорт направиха южната част на Атанасовско езеро покрай Черно море топ дестинация това лято.
Солта на живота и Солта на Земята
Представители на Българска фондация Биоразнообразие участваха в новата инициатива на Дома на киното в София - "Човекът и природата". На всяко първо число на месеца ще се излъчва екологичен филм, а стартът бе даден с невероятния филм на Вим Вендерс "Солта на Земята".