Новини

Деца рисуват Атанасовско езеро
Група първокласници от СОУ „К.Преславски“ Бургас проведоха забавен час на открито в Укритието за наблюдение на птици. Комуникационният експерт на проект „Солта на живота“ им представи езерото, солодобива и птиците, които го обитават. Децата наблюдаваха гнездящите рибарки и саблеклюни с бинокли и оптична тръба.
ДИСКУСИИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ - 11 ЮНИ 2014
Третата среща на Обществения съвет бе посветена на солодобива в Атанасовско езеро Дияна Костовска от проект „Солта на живота“ и Деян Томов, главен технолог в „Черноморски солници“ АД представиха технологията на традиционния солодобив, както и нуждата от компенсаторни механизми за пропуснати ползи и направени разходи, поради статута на поддържания резерват. Особен интерес предизвика представянето на новия продукт т.нар. Фльор де сел („Цвете на солта“), която миналото лято за пръв път бе произведена от Солниците. Участниците се обединиха около идеята тя да се регистрира като натурален продукт с по-висока цена, а не като трапезна сол, за да не се налага йодиране по БДС, а да се запази като изцяло природен продукт, добит без допълнителна обработка.
Трета среща на обществения съвет за Атанасовско езеро
Два пъти годишно се събира съставът на Обществения съвет за Атанасовско езеро, за да дискутира една основна тема, свързана с езерото, както и да се запознаят с моментното му състояние, дейностите и проблемите на лагуната. Третата среща на съвета ще се проведе на 11 юни 2014 г. от 10.00 часа в залата на Областна администрация Бургас. Темата този път ще бъде: „Морският солодобив – минна или селскостопанска дейност? Механизми за подпомагане на традиционното производство на морска сол – опитът в Европа и търсене на възможности за Атанасовско езеро“. Лектори ще бъдат Деян Томов, главен технолог в „Черноморски солници“ АД и Едита Дифова, експерт Агроекологични мерки в БДЗП
Атанасовско езеро се включи във Включи града
Тази година в градския фестивал „Включи града“ се присъедини и една съвсем нова територия, която е естествена част от градския пейзаж, но все още недостатъчно позната за бургазлии. Това е Атанасовско езеро и по-специално южната му част, която независимо, че е в границите на града, се е запазила като едно почти диво място.
Kолония от дебелоклюни рибарки отново гнезди в Атанасовско езеро
В Атанасовско езеро е наблюдавана колония от 40 до 50 двойки гнездящи дебелоклюни рибарки, които за последно са гнездели в лагуната преди 18 години (по официално публикувана информация за 6 двойки).
Включи града … и езерото
Тази година и Атанасовско езеро ще се включи в градския фестивал "Включи града" и ще привлече любители на природата, на спортните занимания, но и на културата. Само в дните на фестивала 6, 7 и 8 юни фото изложба на въже между дърветата ще отведе посетителите директно до брега на Атанасовско езеро.
Чудесно време и прекрасен детски празник на „Охлюва“ за Карнавала на биоразнообразието
Въпреки опасенията за дъжд и гръмотевици, специално за Карнавала на биоразнообразието в петък, времето се смили над участниците и ярко слънце изгря над откритата сцена „Охлюва“. Повече от 100 деца участваха в тазгодишното издание на Карнавала с великолепни костюми на жабчета, попови лъжички, щъркели, пеперуди, водни кончета, блатен ирис, бял ангъч, лебеди, саблеклюн, кокилобегач, плачеща върба и много други.

 

Всички снимки от Карнавала може да видите в ГАЛЕРИЯ

Попови лъжички, лилия, саблеклюн, бял ангъч, жабки и папури са заявили участие в тазгодишния Карнавал на биоразнообразието
Карнавал на биоразнообразието събира за четвърти път на сцена „Охлюва” в Морската градина на Бургас атрактивните превъплъщения на най-малките бургазлии. Тази година на подиума се очаква да дефилират птици, насекоми, земноводни и водни растения , защото Карнавалът e на тема: „Жители на езерата – пернати, космати, люспести и гладки, с корен и листа, с тънички крилца“.
Карнавалът се организира от Българска Фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците, съвместно с Община Бургас и РИОСВ –Бургас. Заповядайте с костюм и настроение за празник на 30 май 2014 г., петък, от 17.00 до 19.00 часа на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина на Бургас. Лакомствата за малчуганите са осигурени от нашите партньори от бургаската фирма Победа АД, които традиционно подкрепят Карнавала.

На 22 май БФБ дава старт на събирането на номинации за Годишните награди за биоразнообразие‘ 2014

По традиция Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) присъжда Годишни награди за биоразнообразието с идеята да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата.

Както всеки път на 22 май – Международния ден на биологичното разнообразие се дава старт на кампанията за набиране на номинации. 

Категориите тази година са следните:

1. Най-успешна кампания (акция/дейност), свързана с опазване на биоразнообразието

2. Най-добър журналистически материал, свързан със опазване на българската дива природа

3. Активист за природата

4. Политик с най-голямо внимание към българската природа

5. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси

Номинирането в различните категории е публично – всеки може да изпрати своето предложение за номинация в една или повече категории. Категориите са 5, а жури от експерти и личности от различни области ще определи носителите на наградите. Новото тази година е, че освен награда на журито във всяка категория ще бъде присъдена и награда на публиката!

Подробности за всяка категория може да намерите на сайта на БФБ - http://www.bbf.biodiversity.bg/indexdetail.php?id=19

   • 22.05.2014 г.
Карнавал на биоразнообразието - „Жители на езерата – пернати, космати, люспести и гладки, с корен и листа, с тънички крилца“

За четвърта година в Бургас се организира Карнавал на биоразнообразието, който този път е на тема: „Жители на езерата – пернати, космати, люспести и гладки, с корен и листа, с тънички крилца“. Поканени са децата от бургаските детски градини и началните училищни класове, които да дефилират с костюми на растения и животни, срещащи се в езерата, да представят свои авторски творби, сценки и др. Добре дошли са и участници с костюми от рециклирани материали.

Детският празник ще се случи на 30 май (петък) от 17.00 часа на открита сцена "Охлюва" в Морската градина. Поканени са всички малки граждани и гости на Бургас да се включат като участници, а големите да аплодират творческите хрумвания и оригиналните идеи на децата, техните родители и преподаватели.