Новини

Пътуване в историята на пиранската сол
От 14 до 18 октомври 2014 г. екип на проекта и представители на партньорите – БДЗП и „Черноморски солници“ АД бяха на работно пътуване в Словения за обмяна на опит с други LIFE проекти. Основен акцент беше посещението на прочутите солници Sečoveljske soline. Пътуването беше организирано от БДЗП.

Производството на сол е най-старата икономическа дейност по Адриатическото крайбрежие, а търговията със сол векове наред има най-голямо значение за развитието на целия регион. В началото на 20-ти век цялото словенско крайбрежие – по-малко от 50 км дължина – било осеяно със солници, но днес са запазени малко от тях. В най-голямата Sečoveljske soline – на площ около 850 ха в устието на р. Драгоня в Пиранския залив през 1989 г. общината на гр. Пиран, чийто кмет днес е веселият ганаец д-р Босман обявява на това място природен парк, едно от най-красивите места по словенския бряг.
Южната част на Атанасовско езеро е пълна с птици - взимайте биноклите!
В последните хубави есенни дни е време за bird watching на Атанасовско езеро. Южната част пред Укритието е пълна с най-различни птици - около 100 къдроглави пеликани почиват на дигите отпред, клопачите са забили глава във водите на езерото и не спират да се хранят, както и белите ангъчи, които обаче са във втория басейн. Пълно е с чапли, зеленоглавки и зимни бърнета, отгоре се вие тръстиков блатар, а чайките са стотици и когато се вдигнат в полет правят блестяща завеса.
Не пропускайте оставащите дни и посетете района на Укритието, за да се насладите на птичето богатство в езерото!
Една солена събота в Атанасовско езеро ще преживеят бургаски фотографи
Тази събота на Атанасовско езеро ще се проведе първия в историята на влажната зона фотопленер. В него участие ще вземат 15 фотографи, членове на Бургаската Фотографска Общност. Събитието се организира от проект „Солта на живота” към програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от Българска Фондация Биоразнообразие.
 
Устойчивото управление на Атанасовско езеро представено на научен форум в Румъния
От 25 до 28 септември 2014 г. представители на екипа на проект „Солта на живота“ посетиха румънския град Тулча и участваха в международен симпозиум на тема „Conservation of Natural Heritage аnd Landscape - the premise of Sustainable Development”. В красивата и наскоро напълно обновена сграда на Екотуристическият музеен център на Дунавската делта се събраха представители на много администрации на защитени територии, университети и музейни дейци, екипи на различни проекти за консервация, проучване и образование в сферата на биоразнообразието.

Среща на LIFE+ проектите в България
Вече станаха традиционни есенните срещи на проектите, изпълнявани с финансиране на програма LIFE+ на ЕК в България. Така на 25 септември на брега на морето в Балчик се проведе четвъртата среща под домакинството на ДЛС Балчик.
Рекордни валежи на Атанасовско езеро
В ранните часове на 6 септември 2014 над Атанасовско езеро се изляха рекордните 101 литра/за денонощие. Както в целия Бургаски регион, така и на езерото се изляха огромни количества валежи, които на места покриха и някои от валовете между отделните басейни.
Птиците в Атанасовско езеро с нови „родилни домове” през следващата пролет
Една платформи и огромен насипен остров успяха да направят доброволците, които и през този август се включиха в природозащитната бригада провела се край басейните за производство на сол на Атанасовско езеро. Над 70 момичета и момчета работиха усилено в продължение на 10 дни и успяха да създадат новите места за гнездене и почивка за птиците на най-плиткото сред бургаските езера.
Mониторинг на ихтиофауната в Атанасовско езеро
Една от най-важните дейности по проекта е провеждането на редовен мониторинг на компонентите на биологичното разнообразие. Рибите са една от групите, даващи информация за състоянието на езерото, за неговите екологични условия и за функционирането му като екосистема.
Изискан солен коктейл в компанията на черни шекерчета

Прочетете интересният материал на журналиста Петра Талева - водещ на предаването "А сега накъде?" по Българско национално радио Програма "Христо Ботев" във връзка с Фестивала на солта - 29 август 2014 г.

bnr.bg/hristobotev/post/100452521/a-sega

Неочаквано „Солничар за един ден“ се оказа най-голямата атракция на Фестивала на солта
Макар че е събитие и от миналогодишната програма на Фестивала на солта, голямата купчина със сол в производственото хале на Солниците привлече най-много посетители, а възможността да товариш дървената количка с продупчена солничарска лопата се оказа забавна и за децата и за по-големите. В същото време халето стана арена на изкуство, свързано със сол и на детска игра за строеж на град на мечтите.