Новини

Неочаквано „Солничар за един ден“ се оказа най-голямата атракция на Фестивала на солта

31.08.2014 г.

Макар че е събитие и от миналогодишната програма на Фестивала на солта, голямата купчина със сол в производственото хале на Солниците привлече най-много посетители, а възможността да товариш дървената количка с продупчена солничарска лопата се оказа забавна и за децата и за по-големите. В същото време халето стана арена на изкуство, свързано със сол и на детска игра за строеж на град на мечтите.

С чаша студено вино в халето бе открита изложбата СОЛ II, която е от три части – СОЛ 1 – ВОДИ с акварели от ръжда, създадени от различните по соленост води на Бургаските езера и Черно море, СОЛ 2 – СЛЕДИ с платна, нарисувани със сол, вместо с бои и СОЛ 3 – ГРАНИЦИ за водата, която носи и изтрива солта. „Ние сме солени същества, …. живеем в свят, пълен със соли, живеем живот с вкус на сол, търсим солта на живота ….“ - каза младата авторка Мариана Сърбова по време на откриването.

Фестивалът, който се провежда на брега на лагуната Атанасовско езеро продължи с кулинарна дегустация и всички гости останаха очаровани от изкушенията с новата гурме сол, добита само преди седмица от езерото, приготвени от Кулинарно училище „Антре“. Най-вълнуващи според опиталите бяха кошничките с тофи крем, посипани с розовата сол, но също така карамелените бисквитки с орехи и солените крекери. Всеки желаещ получи и подробна рецепта, за да приготви изкушенията и в домашни условия.

Докато децата се занимаваха с био игри – правеха решетки на солта и птици, по-големите пускаха хвърчила на брега на морето или създаваха гигантската арт птица чрез папие маше, възрастните се топяха в басейните с луга и се мажеха с лечебна кал, а любопитните пазаряха бургаска сол, козметични продукти с наша луга, тениски, значки и даже определители на птици.

Пак в халето сред купчината със сол беше монтирана една необикновена авторска инсталация на Think Forward, наречена SALGHT, която изследва взаимодействието на солта със светлина, както и качествата на солта като материал за продуктов дизайн. Галина Милкова (архитект) и Недко Николов (дизайнер) от Think Forward започват ново начинание - изследване и интерпретация на типични местни производства и продукти, първият от които е точно солта.

Вторият ден на Фестивала на солта завърши в музикалната компания на „Акустик пойнт“ на фона на залязващото над езерото слънце, глутница изгладнели комари и невероятните вокални изпълнения на Мариана и Венци.

Екипът на проект „Солта на живота“ благодари на всички, които се включиха във фестивала, особено много на тези, които пристигнаха до мястото на събитието с велосипеди или пеша, както и на всички автори и доброволци, които помогнаха Фестивалът да се случи по този лежерен и особено приятен начин. Медиен партньор на събитието е БНР - Бургас.

Проект „Солта на живота“ е финансиран от програма LIFE+ на ЕС и се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и Черноморски солници АД.