Новини

Небивал интерес към Работилницата за рамки със стари солничарски дъски в „симБиотично“

31.08.2018 г.

При много голям интерес премина снощи последната арт работилница на Българска фондация Биоразнообразие – клон Странджа в пространството „симБиотично“ на Атанасовско езеро. Поканени да си измайсторят оригинална рамка, в която да запечатат спомени от морето, езерото и Бургас, в работилницата се включиха десетки хора на различна възраст, деца и дори бебета, имаше гости и от чужбина.
 
Оказа се, че предизвикателството да ковеш пирони в дебели и стари солничарски дъски не плаши участниците, дори и в крехка възраст, но пък украсата на готовите рамки си беше истинско забавление, защото в употреба влязоха миди, обли камъчета, стъкла шлифовани от морето, канап, лико и бои. Въображението на всеки участник му позволи да създаде уникален арт продукт, който да си отнесе в къщи, а най-смелите дори пирографисваха по старото дърво. Закъснелите участници трябваше сами да режат останалите дебели дъски, защото тези, които стотиците парчета с различна дължина, които бяхме подготвили с помощта на дърводелеца на Черноморски солници АД попривършиха.
 
Иначе дъските се ползват като облицовка за валовете, които разделят езерото на 170 различни по големина басейни. Свръхсолената вода в Атанасовско езеро обаче силно им въздейства и за десетина години ги прави вече негодни за употреба. За участниците в работилницата организаторите бяха подготвили и специална изненада – сиропи от листа от смокини и от мента с много лед и лимон, както и вкусни бонбони с карамел и сол от Атанасовско езеро.
 
Работилницата се случи благодарение на проекта "Светлина в солта" на БФБ - клон Странджа, финансиран от Община Бургас. Това бе проект, свързан с Атанасовско езеро, но насочен към използването на изкуство за популяризиране на пространство „симБиотично“. Чрез серия от арт ателиета и работилници в най-активния туристически месец август организаторите успяха да привлекат хора на различна възраст да посетят района на солниците и Атанасовско езеро и да се потопят в магията на изкуството и природата.

С организирането на работилниците и арт ателиетата се увеличи значително интересът към „симБиотично – пространство на Атанасовско езеро”, затова организаторите решиха да удължат работното време до 10 септември, което ще позволи и през идващите празнични дни, бургазлии да се насладят на това специално място, което разказва всичко най-интересно и важно за уникалното Атанасовско езеро. За да се ориентирате как да стигнете до мястото, ако все още не сте идвали - вижте тук координатите на „симБиотично“
 
Специалната комбинация от културни и природни, материални и духовни ценности на Атанасовското езеро го превръща в перфектна образователна среда, но и в място, където човек може да се докосне до различните сфери на изкуството, да се потопи в басейните с луга и кал, да покара велосипед и да се забавлява неподправено.
      
До този момент с голям интерес и със създаването на разнообразни арт сувенири преминаха следните ателиета на „симБиотично“:
 Благодарим за снимките на Стефан Тодоров. Повече във фейсбук събитието https://www.facebook.com/events/1778277722241894/