Музика и танц

Ана Саласар и нейният танц в калта на езерото

Ана Саласар завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ и после специализация по танцов театър. Основава първата школа и трупа за съвременен танц в родния си Пловдив, а в момента живее и преподава в Созопол. През 2009 година изработва театрален спектакъл "Домът на Бернарда Алба" в окръжен затвор гр. Сливен с дванайсет лишени от свобода жени.

Изпълнява спектаклите на различни сцени и танцови форуми в България и Испания, както и в улична среда, пет пъти е организирала 24 часов танцов маратон.

За работата си Ана споделя "... има само една причина, за да танцуваш - невъзможността да се справиш с емоцията по друг начин, толкова е просто, че повечето танцьори и хореографи се чувстват обидени. Танцът е просто обяснение в любов."

По време на Фестивала на солта на 28 август 2015 г. от 19.30 часа тя изпълни вълнуващ танц в калта и лугата на брега на езерото, който може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=77DjZSN9p-c
 


„Направи като птиците“

В края на август 2012-та година над 50 доброволци от природозащитната бригада Атанасовско езеро 2012 година” се превърнаха в посланици на птиците от бургаските езера, участвайки в изненадващ флашмоб – „Направи като птиците” на площад „Тройката” в Бургас.

https://www.youtube.com/watch?v=EZzp7wqXiTM

https://www.youtube.com/watch?v=vqoFOzbKfdQ

Той имаше за цел да привлече внимание и да предаде посланието за необходимостта от запазване живота на езерата, които са близо до нас. На два пъти участниците във флашмоба изпълниха с енергия и танци площада в центъра и „летяха”, като най-често срещаните обитатели на водите около морския град – птиците. В края на танца те изписваха с букви тяхното послание – Живот за бургаските езера. Освен доброволците към флашмоба се присъединиха и деца от танцово студио „Дюн” с техния хореограф Петя Стойкова, както и случайни минувачи, привлечени от положителния заряд на събитието. 

Голямо удоволствие и предизвикателство бе предложението на екипа на проект „Живот за Бургаските езера” да танцуваме на площад „Тройката” споделя Божидар - един от участниците във флашмоба. „Това е нов и много интересен начин да излезем на улицата и да заявим открито гражданската си позиция. Музиката и танцът сплотяват хората. Те ни помагат да се чувстваме по-близки и обединени от общата кауза” допълва той.

Флашмобът бе забавен и нетрадиционен завършек на природозащитната бригада, която повече от 20 години събира хората, обичащи природата, в края на лятото в Бургас. Той се случи отново в края на следващата бригада през 2013 година.

 


Явор Велчев - Яви и песента му Salty

Яви е от певците, които искаш да слушаш още и още. Кадифеният му глас, пленителна усмивка и неподправена небрежност ще ви очароват още с първата ви среща с него. 

Яви е пътешественик по душа, но сърцето му винаги го връща в родния Бургас, където както пее в песента си „Salty“: „любовта е във въздуха и чувството е страхотно“.  

Музиката му носи лекотата и лежерността на морския бриз и ако още не сте я чули,  може да направите това, като го последвате на официалната му страницата: https://www.facebook.com/yavimusic/

С „INDIGO KIDS“ печелят награди в конкурса на БНР „Пролет“, с песните „Gravitation“ и  „SADISFIED” (която е част от саундтрака на новия филм „Танго в тунела“).

Гледайте клипа "Огледало" вдъхновен от Южното Атанасовско езеро.