Новини

МИС И МИСТЪР СОЛЕНА КАЛ ЩЕ ТЪРСЯТ НА ФЕСТИВАЛА НА СОЛТА

02.08.2018 г.

На 10 август от 19.30 часа в близост до басейните с лечебна луга и кал на Атанасовско езеро ще се проведе забавният конкурс „Мис и Мистър Солена кал“, в който могат да се включат граждани и гости на Бургас без значение от тяхната възраст, пол и образование. Единственото изискване на организаторите от проект „Солта на живота“, LIFE+ е да бъдат артистично окаляни  с кал от езерото и да дефилират атрактивно на импровизираната сцена на конкурса. Специално жури ще определи победителите, но награди ще има за всички смели участници. Желаещите могат да се запишат за участие предварително във f Солта на живота и на тел. 0896798908 или директно по време на Фестивала до 19 часа.
 
Конкурсът отново е част от програмата на Фестивала на солта, след като бе организиран по време на първото му издание през 2013, когато под аплодисментите на публиката и най-вече на солничарите, наградата грабна участничка от град Бургас, дошла специално за конкурса с атрактивно изрисувани с лечебна кал жартиери и ръкавици.
 
Организаторите се надяват, че в тазгодишното издание ще се включат освен много от хората, които ежедневно ползват басейните с луга и кал и се възползват от безплатните СПА процедури, които езерото предоставя, но и специално подготвени за конкурса участници. Лечебната кал и медицинската луга са остатъчни продукти от солодобива, като разликата между двете са органичните вещества, характерни само за калта. Черната кал е доказано средство за облекчаване и лечение на ставни заболявания. Лекува почти всички кожни болести, действа разкрасяващо и подмладяващо на кожата, заличава дори белези от рани. Калта се образува от гниенето на различни организми, като 1 см от нея се образува за повече от 1 година. През август предстои поредния мониторинг на посетителите на басейните и на Пътеката на солта, но данните от 2017 показват близо 4000 човека на ден.
 
Фестивалът на солта ще се проведе на 10 август 2018 г. (петък) от 16.00 до 22.30 часа в района на Южно Атанасовско езеро – между басейните с луга, пространството „симБиотично“ и производственото хале на солниците. Темата на шестото издание е „Солта на живота“ и както всяка година ще предложи разнообразни занимания за деца и възрастни, насочени към представянето и опазването на солниците и лагуната Атанасовско езеро, които са не само природно, но и културно наследство. Опитът от последните 5 години показа, че производствената база на солниците е подходяща и вдъхновяваща културна арена и интересна сцена за различни творци и артисти.
 
Фестивалът на солта се организира в рамките на проект „Солта на живота“, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и Черноморски солници АД и с финансовата подкрепа на ЕК чрез програма LIFE+. Подробности за програмата и участниците в сайта www.saltoflife.biodiversity.bg и във Фейсбук събитието.