Лагуната Атанасовско езеро

Малки саблеклюни, родени през лятото на 2016
Наблюдавахме вече първите излюпени саблеклюнчета за този сезон, срещата с които е невероятна радост, показваща ни значението на нашата работа и истинската стойност на нещата, които правим. Чакаме с нетърпение данните на орнитолозите от  БДЗП и се надяваме на силен гнездови сезон с рекордни числености на приоритетните за опазване видове птици.
 
Лагуната Атанасовско езеро
Атанасовско езеро – лагуната на безбройните ята, на ослепителната сол, на горещите лета и свирепия зимен вятър. Лагуната на Бригадата, на Точката и Кочинката, от които тръгват пътищата на мнозина и които дават посока, за да не се загубиш. Лагуната на пурпурните води, обагрящи в неземна палитра едно от последните ни диви места. Лагуната на солничарите, пазители на тайните на вековни традиции за солта – важна като кръвта и скъпа като златото. Лагуната на Великата миграция, на шума от пеликански криле и тишината на прелитащи нощни ята. На вечния полет на птиците, устремени и уморени, намиращи тук сигурност и закрила по дългия път.
Декември - магията на цветната лагуна
Крайбрежни лагуни се срещат на всички континенти и заемат около 13% от площта на световното крайбрежие. Крайбрежните лагуни са силно уязвими, дори от най-малките промени във водното ниво. В Атанасовското езеро се срещат 6 местообитания, три от които са приоритетни и се нуждаят от специална защита. Най-рядкото, но с най-добра представеност е крайбрежната лагуна. В Атанасовското езеро тя заема около 20% от площта му.
 
  • 06.01.2016 г.
Ноември – Диагонали в лугата
По проект „Солта на живота“, LIFE+ се изпълняват различни природозащитни дейности като почистване на 23-километровия канал, който обгражда езерото и го защитава от навлизане на сладки води; ремонтиране на дигите и валовете, които разделят басейните с различна соленост и осигуряват места за гнездене и почивка на редките видове птици, обитаващи лагуната; изграждане на нови острови за гнездене на саблеклюни, чайки и рибарки. Дейностите за подкрепа на традиционните форми на солодобив, мониторингът,елиминирането на заплахите върху биоразнообразието и др. се осъществяват с цел дългосрочното опазване на Атанасовско езеро като една от най-важните природни територии в Европа.
 
Октомври – „Бялата жътва“ в езерото
Атанасовско езеро е Солницата на България. Тук се добива основна част от солта и другите солни продукти, които се използват у нас – средно 50 000 тона морска сол на година. Солничарството е една от най-трудните и изморителни професии. Изцяло ръчният труд, работата на открито под жарко слънце и в солена вода, както и специфичните ѝ  тънкости я правят все по-малко позната и практикувана. Днес соларите още по-силно заслужават нашето уважение, защото са последните пазители на тази древна професия и на тайните на традиционния солодобив, който се практикува в езерото повече от век.
 
Септември – Чудото, наречено миграция
Всяка година през пролетта и есента едно велико и тайнствено събитие настъпва в небето над езерото -  голямата миграция по хилядолетния прелетен път - Via Pontica. Огромни ята от  щъркели, пеликани, грабливи и  пойни птици безшумно минават над езерото и ни напомнят, че природните закони са толкова велики, колкото велик може да бъде само животът. Никой не може да каже как го правят и какво ги кара всяка година да летят хиляди километри. Но едно е сигурно – Атанасовско езеро е едно от най-важните и ключови места по пътя на птиците и е с неоценимо значение за тяхното оцеляване.
 
Август – Целите в кал и в помощ на птиците
Атанасовско езеро е мястото на най-старата и най-голяма природозащитна бригада в България. Всяка година в края на лятото тук се събират десетки млади хора от цялата страна и разпъват палатки до „Кочинката“ - за да видят, научат и помогнат. Вече повече от 25 години БДЗП организира бригадата, за да се строят нови домове на птиците – изкуствени острови насред водите на езерото (дървени или насипни), , за да се изследва  миграцията и да се учи какво е природозащита. Всяка вечер край лагерния огън се разказват чудни истории за редки видове, далечни експедиции, консервационни успехи и трудности, за хората и за природата …
 
Юли - на зазоряване
Пламтящият изгрев над езерото събужда и живота в него и около него. Време е за сутрешния джогинг на бургазлии, за разходката с велосипед покрай езерото, морето, та чак до Сарафово, за шумния хор на птиците, които се събуждат и огласят пейзажа, за вълшебна светлина и първите навлизащи в езерото солничари.
 
Юни - Саблеклюн
Забележителна птица със закривен, подобен на сабя клюн, откъдето идва и името ѝ. В миналото по-широко разпространен, днес в лагуната е най-голямото му гнездово находище у нас. Строи гнездата си върху пясък, кал, трева, суха растителност, каквито са условията по дигите и валовете на Атанасовско езеро. Затова възстановяването в традиционния им вид и поддържането на водоеми с различна соленост и дълбочина на водата са важни фактори за живота на саблеклюна.
 
Май - да наблюдаваме птици
Едно от най-лесно достъпните и интересни места в Атанасовско езеро – Укритието за наблюдение на птици. Намира се в края на града в посока кв. Сарафово и до него лесно може да се стигне пеша, с велосипед или ролери (по велоалеята от Морската градина).