Кино и видеоклипове

Различни музиканти и автори избраха езерото, за да снимат своите видeо клипове тук, а други направиха филми за него.

Анимационно студио Павилион

Проект „Солта на живота“ и студио „Pavilion” в едно кратко анимационно клипче представят как се осъществява кръговратът на водата в едно езеро, което е в самите граници на града - Атанасовско езеро. Как се движи водата от морето, как се образува солта, къде гнездят стотиците птици, които са избрали лагуната за свой дом са само част от въпросите, чийто отговор ще откриете в анимацията на талантливите художници.

Но най-важният въпрос е какво се случва когато дойдат силните валежи, когато в същото време се изпуснат водите от близките язовири и готови ли сме да се справим с наводненията, които все по-често ни връхлитат и променят живота ни. Понякога са нужни само малки усилия, друг път – да се промени политическата класа на цяла една планета!

Вижте клипа "Кръговратът на водата" тук

Студио Павилион за себе си: „Павилион за Анимация е проект на няколко млади ентусиасти, който ... По дяволите, какво ви обясняваме глупости - драскаме си филмчета и сценарии, правим си кефа, така че - айде да се забавляваме заедно :))

Повече за тяхната работа: https://www.behance.net/Pavilionstudio
https://vimeo.com/pavilionstudio
http://pavilioncreative.net/
 


Doubleganger

Doubleganger е електронен проект, посветен на изследването на човешката емоция.
Галина Милкова a.k.a Doubleganger е певец / композитор. Артистичният псевдоним е създаден през 2009 г., за да изрази дуалистична си живот като артист. Оттогава тя остава вярна на философията на Doubleganger, също изразена в нейната специфична музика. Смесицата от алтернатива, дъбстеп, дръм & бейс, брейкбийт, соул, електронен поп дава на Галина свободата да превежда емоциите си в музика. Текстовете са много интимни и отразяват чисти емоции.

„Recreate the Sun“ е първата песен на Doubleganger. Клипът е заснет на Атанасовско езеро, след като Галина преоткрива това място покрай други нейни артистични проекти. Doublganger е участвала в Spirit of Burgas, Underground Festival, Turned on the City Festival.
 
Повече за Doubleganger: https://bg-bg.facebook.com/DOUBLEGANGER-313186565393144/


Графа

За по-непосветените може и да не е съвсем ясно къде е сниман извънземният клип на Графа, но за тези, които са идвали на Атанасовско езеро едва ли е останал скрит фактът, че точно в червеникавите води на солниците се развива действието в клипа на "Никой", а дигите и пирамидите със сол са идеален декор. Насладете се на клипа: https://www.youtube.com/watch?v=HIPL5Xr9v70

 


Красимир Марчев

Красимир Марчев е визуален артист от Бургас. Своят клип ANOTHER PLACE | Short film by Krasimir Marchev заснема през лятото на 2016 г. в района на Пътеката на саблеклюна край Атанасовско езеро. Използва "Гнездото" и полетата със солянка като декор за своето визуално предизвикателство.

Красимир е познат на широката публика от участието си в юбилейния 5-ти сезон на предаването "България търси талант", както и от неговите артистични проекти в сферата на фотографията, късометражното видео, пърформанса. През 2013 година самата Мадона публикува в интернет пространството 5 негови проекта, с коментар написан лично от нея. Красимир работи като фотограф в студиото си в гр. Бургас и е автор на музикални клипове за музикални изпълнители. Автор на клипове за музикални изпълнители.

Повече за Красимир Марчев: https://www.facebook.com/atelie056/

http://www.burgasinfo.com/news/view/7/61223/

На 12 август, в рамките на "Фестивал на солта", Марчев сътвори истинска еуфория по време на снимките на новия си видео проект - "Солта на живота". Призрачна булка, младоженец по пижама, деца-тайни агенти, поп-тарикат и момиче с кукла бяха част от персонажите, които привличаха погледите и предизвикваха аплодисментите на минувачите след всеки дубъл. Краси и неговите артисти използваха територията на солниците и прилежащия плаж, като декор за видеото, а то бе монтирано и прожектирано в рамките на самия фестивален ден.

Нина Вангелова, Петър Хубеков, Дороти Стоянова, Валерий Койчев, Кристиян Койчев и Борис Чернокожев са част от артистите, които участват в творбата на Марчев, а зад дрона беше Никола Косталов, който улови прекрасни въздушни кадри от сърцето на Атанасовското езеро.

Участие в проекта взе и талантливата балерина от Бургаската опера - Антония Паскалева, която танцува с ... комар! Без да издаваме повече, само ще вметнем, че малкото кръвожадно животинче е основно действащо лице през цялото време!

Богатата програма на фестивала завърши с вечерна прожекция на клипа, а за да го представи пред отбраната публика Марчев буквално пристигна с такси и флашка в ръка на сцената.

Желаем ви приятно гледане и много усмивки!  https://youtu.be/WFMly97ewdk

През септември 2018 Марчев засне на "Гнездото" (южно Атанасовско езеро) клипът "Лиса се зажени".


Любомир Андреев

Любомир Андреев - Лупи е един от първите, които откриват магията на езерото още в края на 80-те когато е още ученик от София идва на Атанасовско езеро да учи миграцията на птиците и да участва в природозащитните бригади. Той е човекът, който съхранява и най-ценния фото архив с уникални кадри от отдавна минали години.

През последните години любовта му към птиците отново го доведе на брега на езерото и на Точката, където той засне своя документален филм "Международно проучване на реещите се птици - Бургас 2011".

Филмът отразява проведеното в района на Атанасовско езеро тримесечно научно изследване на есенната миграция на реещите се птици. Три десетилетия след началото на проучването все още има неразгадани тайни за втората по интензивност въздушна магистрала в Европа - Via Pontica.

Филмът може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=PYdK9xguFuA


 


Филмът "Живот за Бургаските езера"

Кратката 30 минутна лента на Българско дружество за защита на птиците, разказва за ежедневието на стотиците бригадири – хора с различни професии и интереси, които отделят десет дни от лятната си почивка, за да разпънат палатка на поляната край северните солници на Бургас и даряват тези дни от лятото си на езерото и неговите крилати обитатели. 
    
Героите в него са момичета и момчета, които вместо да пият мохито на плажа, носят дървени греди, за да строят изкуствени платформи за гнездене на птиците, които стават в ранната утрин, за да застанат на поста си, за да следят прелитащите ята щъркели и пеликани и издържат на най-тежката работа – косенето на тръстиката.
    
Филмът е заснет през август 2014 г. и носи името на проекта, който БДЗП изпълняваше към програма LIFE+ на ЕС.

Целият филм може да гледате тук https://www.youtube.com/watch?v=mLJuBpmh72o

 


Мери Бойс Бенд

През 2013 г. Мери Бойс Бенд и екипът на режисьора Васил Стефанов посвещават на БДЗП песента и клипа „Ще успея ли някога да надбягам птиците“.

Ето как групата коментира това посвещение: „Не срещаме често толкова чисти хора като хората от БДЗП, извисили се над злободневните теми и проблеми, посветили живота си на благородната кауза да защитават птиците и техните убежища, да се грижат за най-ефирните същества, символ на свободата и вечния човешки стремеж към полети… Млади хора от цялата страна и чужбина, които безвъзмездно пилеят дните от своите летни отпуски… за нас, за природата, за Земята… Впечатлени сме от тяхната дейност на Атанасовското езеро, езерото Мандра, местността Пода…
Посвещаваме песента “Ще успея ли някога да надбягам птиците” на Българското дружество за защита на птиците, което наскоро отпразнува 25-тия си рожден ден!

Видеоклипът е заснет на Атанасовско езеро и в него са ползвани прекрасните ята от филма “Те отлитат”, създаден от БДЗП и Моно Колектив. Повече за филма можете да намерите тук: http://monoco.eu/FlyingAway”. Мери и голяма част от групата са от Бургас и са свързани с езерата и птиците по рождение :)

През 2017 Мери и Миро от Мери Бойс Бенд участваха във Фестивала на солта и забавляваха публиката.

 


Ловци на храна

бТВ започна ново, интересно кулинарно предаване - "Ловци на храна" в което двама готвачи от MasterChef - Андре Токев и Събин Ранков посещават различни региони в страната в търсене на традиционните продукти, вкусове, рецепти и природни богатства.

В първия брой бе представен най-новия продукт, добиван от солниците - цвете на солта.

Кухнята е история, а историята е кухня. Ако се проследи кухнята на една държава, разбираш и за традициите, за народа. Това ме предизвика да търся възможности да направим такова предаване”, обясни Андре Токев. 

Как се добива солта, съдържа ли йод, как се вади новият атрактивен продукт "Цвете на солта" и много ли е трудоемко - това бяха част от въпросите на шеф готвачите към екипа на проект "Солта на живота". Басейните с луга, които цяло лято привличат хиляди посетители на ден, бяха страхотна атракция и за снимачния екип, който прекара два дни на езерото (29 и 30 септември 2016), както и огромните пирамиди с прясна кристална сол, току що извадена от кристализаторите.

Срещата на Диан и Дияна с шеф Токев вижте от 4:19 минута. Вълнуващият разказ на Спас и на Диана, които също се включиха не е влязал в рамките на този брой, но със сигурност се е запечатал в съзнанието на екипа на предаването.

http://www.btv.bg/video/shows/lovci-na-hrana/videos/lovci-na-hrana-1-epizod-chast-1.html