Новини

Изискан солен коктейл в компанията на черни шекерчета

31.08.2014 г.

Такива неща се случват само по време на Фестивала на солта. Той е в края на август, когато започва поредният нов солодобивен сезон. Цветовете? Макар да сте край морето, изключете нюансите на морскосиньото, тях ги има по цялото крайбрежие. Заложете на уникалната феерия от оранжево и графитено черно-бяло. Защото сте при удивителното Атанасовско езеро. Оранжевото идва от залезите, както и от миниатюрните съобщества на странни микроорганизми в езерните води. Бяло е от сол, мно-о-о-го сол! Черни и весели се размотават гостите на фестивала. Няма друг подобен купон с дрескод: „Носете си старите бански!”. Може да се мажете на воля с лечебна кал и луга. Колко безплатни, здравословни СПА удоволствия ви предлагат в днешно време?!

 

Тук има всичко за солта: СПА терапия, знания за кристалите на солната решетка, забавни биоигри за малките, изложба на красиви и полезни изделия от сол, предложение да станете солничари, макар и само за ден. Естествено има почерпка: изискани солени коктейли, за които дори не сте помисляли, че може да са толкова шик. На този ден не минава без хай-класата в соларното изкуство: изключително фината сол, известна в световната гурмекулинария като „цветето на солта”. Тя се слага винаги в края на готвенето, подобно черешка върху тортата. Като споменаваме сладостите, перфектните шоколатиери знаят, че за да се направи истински, качествен шоколад, в него непременно трябва да се сложи щипка сол.

 

Най-хубавото на празника е отношението към езерото и цялата му палитра от природни богатства. Пускането на хвърчила над водите напомня, че сте в омагьосаното царство на Солта и Птиците. Есенната миграция на ятата в небето е невероятна гледка.

 

Оставете си време и за вълшебствата, скрити в лагуната. На научен език те обикновено се произнасят на латински. Може би да ви заблудят, че е нещо скучно, но не им се давайте! Ще ви изреждат, например, че тук се срещат 35 вида хигрофити, 44 вида хигромезофити, 17 вида халофити, 18 – псамофити… Разбрахте ли нещо? Сега си представете живата, цветна и гъмжаща от организми, водорасли и странни тревички лагуна. Още преди столетия хората красноречиво са ги нарекли „огниче”, „морска русалка”, „къдрав ръждавец”, „гмелинова гърлица”… Има даже „островърха урока”. И дори „черно шекерче”. Убедихте ли се, че не говорим само за веселите участници във Фестивала, измазани качествено с езерна кал и солена луга? Има съвсем истински черни шекерчета (Nonea atra), рядък балкански ендемит. Те ще ви правят деликатна компания в най-забавния Празник на солта и живота.

За останалото разказва Радостина Ценова от Българската фондация за биоразнообразие.