Фестивал Солта на живота

Фестивал на солта в лагуната Атанасовско езеро събра почитатели на сол, луга, лечебна кал … и мерудия

В Атанасовско езеро повече от 100 години се произвежда сол чрез изпарение на морска вода, а солниците и резервата живеят в хармония над 30 години и са пример за симбиоза между бизнеса и природата. За да има добри условия за птиците е важно солниците да продължат да функционират като такива, да поддържат и възстановяват диги и валове и да произвеждат ценна сол, добита в запазена природна територия. Ето защо първото издание на Фестивала на солта, организиран в рамките на LIFE+ проекта „Солта на живота“, бе посветен на „Всичко за солта“ и се проведе на самия бряг на лагуната – в Южната част на Атанасовско езеро.

 

Решетката на солта, базар на солта и „солени“ арт занимания събраха многобройна и съвсем разнородна публика – мажещи се с кал възрастни, малки деца, руски туристи и гости на фестивала.

 

В производственото хале на солниците сред купчините с прясно извадена сол, всеки можеше да влезе в ролята на „солничар за един ден“ и да опита трудната работа на сезонните работници. Само тук за пръв път бе представена най-новия вид сол, добивана от „Черноморски солници“ АД – „Цвете на солта“, която се образува на повърхността на солните басейни от млади солни кристали, които не преминават обработка и запазват химическия си състав и висока влажност. Всеки участник във Фестивала получи сувенир с тази „гурме“ сол,етикетирана с един от символите на лагуната – саблеклюна.

В ателието за себепознаване „Солта на живота“ участниците интерпретираха приказка за солта, влизайки в различни роли се потопиха в нейното значение в личен, социален, културен и исторически план. Тук се включиха най-вече бригадирите от природозащитния лагер на БДЗП. По-късно най-смелите от тях станаха част от конкурса Мис и Мистър „Солена кал“ за най-артистично дефилиране с тяло, намазано с кал. Журито оцени и знанията им за солта и награди най-впечатляващите с корона във формата на бохор и с … пакет морска сол.

 

Десетки окаляни посетители се снимаха във фото-ателието на открито и станаха част от големия постер с О-каляните лица на Фестивала. Шоуто на кайт сърфистите демонстрира връзката между езерото и морето и успешния модел на птиче крило, което ползват сърфистите за своя „полет“. Атрактивните шарени крила на сърфистите приличат на гигантски птици, носени от вятъра, подобно на мигриращите грабливи птици, ползващи топлите въздушни маси.

 

С настъпването на вечерта започна музикалната програма на Фестивала и какъв по-добър завършек на деня, посветен на солта от мелодичните, реге изпълнения на група „Мерудия“. Тук активно се включиха и солничарите, които особено се забавляваха по време на филма „Приказка за солта“, в който много от тях са участници. Вагончетата на „Влакчето на солта“ бяха избутани на ръка до мястото на концерта и се превърнаха в импровизирани ложи за публиката.

 

Фестивалът на солта - един незабравим августовски ден на брега на лагуната, преминал с много настроение, с дъх на сол и море, с птици в небето и водата, с невероятен залез на фона на Бургас, с неочаквани срещи с приятели от цялата страна, забавни преживявания и нови знания.

Всички снимки от Фестивала може да видите в Галерията - www.saltoflife.biodiversity.bg/bg/Festival_na_solta-p416