Фестивал Солта на живота

Четвърто издание на Фестивала на 26 август

За четвърта поредна година в последния петък на месец август на брега на лагуната Атанасовско езеро ще се проведе Фестивалът на солта.

Тази година темата е "Миграция" - на птици, на други животни и на хора. Миграцията като активно движение в търсене на по-добро място за живот, скритата сила, която кара милиони индивиди да изминават огромни разстояния, за да намерят благоприятен климат, обилна храна и сигурност. Климатичните мигранти, които стават все повече напоследък и за които ние в България нямаме достатъчно информация.

Ще има занимания за различните възрасти – детски ателиета, посветени на миграцията, татуировки с мигриращи птици, изработване на мандали, филм за изследването на миграцията и много други. Фото изложбата „Пътуване с птиците“ на български и тайвански фотографи ще украси производственото хале на „Черноморски солници“ АД. Няма да липсват и обичайните занимания „Солничар за един ден“, „Базар на солта“ и вечерно къпане в лугата и калта, а фестивалният ден ще завърши с музиката на Paraplaner и техния хит, писан като че ли специално за Атанасовско езеро – „Комари“.

Тазгодишното издание на Фестивала се осъществява с подкрепата на Черноморски риболов Бургас - АД, Ротари клуб Бургас - Пиргос и Релакс Би ЕООД.

Медиен партньор ВижБургас!ВСИЧКО ЗА ФЕСТИВАЛА ТАЗИ ГОДИНА:

Темата е Миграция - на птици, на животни, на хора. Миграцията като порив, който предизвиква активно движение в търсене на по-добро място за живот, скритата сила, която кара милиони индивиди да изминават огромни разстояния, за да намерят благоприятен климат, обилна храна и сигурност.
Същото е и с хората, които мигрират от едно населено място в друго, от една държава в друга и даже до друг континент – в търсене на щастието. Освен бедността и войните, напоследък има и нова, по-мощна причина за миграция – климатът! Климатичните мигранти
стават все по-многобройни заради опустошителни наводнения, засушавания и други катаклизми, за които не сме подготвени.


Специален модул „Аз съм МИГРАНТ“ провокира гостите на Фестивала на солта да се разровят в собственото си минало и да споделят откъде са мигрирали те или техните прародители, защото районът около Бургас събира много бежанци преди повече от век, които тук намират сигурност и отглеждат поколението си. Организаторите от проект „Солта на живота“, LIFE+ се надяват да привлекат голям интерес чрез тази арт инсталация, която ще бъде разположена в производственото хале на Черноморски солници АД.Там ще бъде и въздействащата изложба „Миграции“ на Българска фондация Биоразнообразие, създадена специално за Фестивала.

Изложбата съдържа 22 табла с въздействаща информация за чудото на миграцията, но и за малко познатите климатични мигранти, които напускат домовете си, за да се спасят от наводнения, засушавания и други климатични бедствия. Гостите на Фестивала ще научат интересни факти за полярната рибарка, за лемингите, за пеперудата монарх и необикновената европейска змиорка. Ще разберат коя е най-горещата година, какви преселения стават заради бедствия и заради военни конфликти, кои са най-значителните аномалии, свързани с климата през 2015 и др.“ – споделя един от авторите на изложбата Диана Павлова от БФБ.Специално огнено шоу в един от басейните ще конкурира неповторимия залез над езерото и ще даде възможност на професионалните фотографи и на любителите да заснемат великолепни снимки.

Фестивалът в кадър
За тези от вас, които са запленени от фотографията предлагаме да се включат в нашия фотоконкурс: „Фестивалът в кадър“. Не е нужно да сте професионалист, нито да имате специална фото-техника – трябва само да имате усет към добрия кадър, точно око за цвят и композиция и късмет да уловите най-вълнуващия за вас момент от Фестивала на солта.

Очакваме да ни изпратите кадрите, с които желаете да участвате в конкурса до 31 август 2016 г. на saltoflife@biodiversity.bg и да добавите име и възраст (ако желаете). Всеки може да участва с до 10 кадъра в конкурса.

Подготвили сме и забавни награди (солени сувенири, големи разпечатки на най-добрите кадри, флаш карта със саблеклюн). Насладете се на Фестивала на солта и запечатайте най-ярките  моменти от него във вашите кадри!Базар на солта

различни видове сол, добити от Атанасовско езеро

значки и определители на птици на БДЗП

козметични продукти на Sea Stars - дистрибутор Релакс Би ЕООД

тениски с артемия (солнично раче), бижута със сол и други

Автори, които са от Бургас или са мигрирали тук в търсене на творческа реализиация

- Хриси

Тя за поредна година ни подкрепя на Фестивала, но тази година ще е главен участник и на нея ще разчитаме за татуировките на мигриращи ята, за огненото шоу в езерото и за направата на мандала. На Базара ще представим и част от нейното творчество. ...

За мен никога не е било важно, срещайки един човек, какво работи и колко дипломи има. Истински важното е за какво мечтае, колко широко се простира хоризонта му и какво сънува с отворени очи. Кое истински го докосва и кои са най-прекрасните преживявания на душата му. Та в дози дух за себе си ще кажа, че обожавам изкуството във всичките му форми, безграничните и широки пространства, където духът се рее свободен и хората, които следват мечтите си безстрашно, имайки какво да споделят с другите в търсенията си. Хората, които не спират да изследват и носят промяна.
И все пак, ако някой го интересува - завършила съм скулптура във ВТУ и художествена обработка на метал в НХА. От 10 години преподавам Шивананда йога, сертифициран инструктор съм по йога към НСА, йога за деца и йога на смеха, по танцова медитация „жива вълна”, Лу йонг дао те ки, дервишка и нади йога към френския институт „самадева“. Редовно водя практики и по въздушна йога. Водила съм и курсове по рисуване и керамика за възрастни и деца.


- Венета Ценова

Обичам да рисувам, пътувам и срещам. Обичам да откривам потенциала в случките от живота, обичам да разгадавам; обичам покоя и движението. Обичам симетрия и асиметрия, цвят и форма. Чрез рисунките изследвам природата на заобикалящото ни. Понякога обичам да рисувам с детайли, друг път се отпускам в пространството на листа. Обичам да обичам.

https://www.facebook.com/bagrapage/?fref=ts- Даниела Пенова

https://www.facebook.com/%D0%9D%D0%95%D0%91%D0%95-%D0%BD%D0%B0-%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%9E-%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-604849949582111/?pnref=lhc

..Върви бавно, когато бърза. Затваря очи, когато вижда. Събира се в шепа, врабче...Разтваря криле, превръща се в чайка, полита... Простира в червено, когато има рога, а рога й растат често. Иска да знае правилата, за да й е сладко, когато ги нарушава. Обича ябълки. Понякога се губи, но намира...коте сгушено в кьоше. Тя самата е котка, а когато не е птица е риба или крава. Небето плаче, когато морето й липсва, иначе стъпва здраво на земята. Събира с очи, бездумно споделя и грозното превръща в красиво... Влюбва се, тогава в нея пърхат пеперуди, а тя замлъква... Вгражда мечти в хартиени лодки и ги подарява на вятъра...Мечтите й се сбъдват. Сътворява гнездо от косите си, вярва че птицата не каца само веднъж на рамото. Когато вали не й е нужен чадър, превръща го в аквариум, защото се доверява на рибите, мъдри са, защото мълчат. Тя самата е риба и крава, и котка, и птица е... Тупти, диша, твори, живее ... А в хаоса на нейната душа се ражда спокойна приказка с криле...и литва.


- Светослав Станков

Графичен дизайнер и илюстратор, базиран в Бургас, България. Работи в облластта на дизайна и илюстрацията от около 7 години. Има множество участия на изложби в България и по света. Включително няколко самостоятелни. Негови клиенти са много известни и утвърдили се брандове в страната и чужбина. МОРЕ-то, любовта и една котка са нещата, които го вдъхновяват и изпълват с енергия..

https://www.facebook.com/Svetoslav-Stankov-542593929095288/

https://www.facebook.com/MOPETO/


Солничар за един ден
Едно от най-интересните за участниците събитие по време на Фестивала е "Солничар за един ден", когато хората могат да разгледат съоръженията за солодобив и да се докоснат буквално до солта. Вече са извадени първите БОХОРИ със сол (големите пирамиди пръснати из солниците) и засега годината се очертава много добра за добива на бялото злато.
По време на Фестивала ще може да опитате да пълните чували със сол, да видите отблизо лопати и количка и да докоснете големите пирамиди със сол.Детски ателиета

- арт работилница с пера - да си направим бижута, висулки и писални с пера;

- игри за миграция - как мигрират лястовиците и с какви опасности се сблъскват по пътя си (една игра на БДЗП); настолна игра за мигацията на ПП Българка;

- ателие за жонглиране - младата Яна Николова ще научи тези, които имат желание да си направят сами токи за жонглиране със сол и да се научат как се случва този майсторски трик.


Зоо йога

Елица от БФБ ще изследва с децата биоразнообразието на езерото, за да научат повече за животните, които обитават това специално място чрез .... йога. Ще има две групи - едната е от 17:00, а другата от 18:00 часа.

Музикалната част

За финала на Фестивала сме поканили много яката група Paraplanner. Това са три момичета и едно момче, които съставят летящ квартет от София.
Свирят смесица от фюжън, джаз и експериментална музика, а двете вокалистки ни скриват шапката – Яна Дончева владее три от шестте инструмента в групата, а Александрина Александрова редува сцената с миланските модни пътеки.
Ние се спряхме на тях заради невероятния им хит "Комари", който много добре пасва на вечерната атмосгера около Атанасовксо езеро.

http://www.vbox7.com/play:ce0a41029fИзложба Пътуване с птици

Фотоизложбата „Пътуване с птиците” на БДЗП съдържа снимки на птици от Тайван и от България, които са аранжирани в далекоизточен стил. Българската част от експозицията е селектирана след провеждането на фото конкурс.Да си направим Мандала (с Хриси)

От древни времена мандалата е символ и олицетворение на вселената. Вселената, която е извън и около нас, но така също и тази вътре в нас- нашият център и вътрешен дом, към който подсъзнателно се стремим и, в който винаги се завръщаме. Когато създаваме мандала, ние сътворяваме новата реалност на света такъв, какъвто го мечтаем, какъвто искаме да бъде.В кръга на мандалата (който ни заобикаля), поставяме хора, събития, състояния и качества, които сме готови да приемем и допуснем в живота си. Правейки мандала, се отправяме на пътешествие към самите себе си, към дълбокия извор на мъдрост, любов и изцеление скрит в нас, за да се завърнем от там в реалността по-цялостни, хармонични и свързани. Собствената мандала е водач в намирането на отговор на най-съкровените ни търсения, желания, показва ясно мечтата на душата и чертае пътя. Когато градим мандалата на своята реалност, изпитваме доволство от живота си и радост от всичко, което ни заобикаля.


Вътрешно фестивален транспорт

Влакчето на солта както миналата година ще превозва пътниците между различните части на Фестивала – от производственото хале, през детската зона до басейните с луга и кал и Базара на солта.


Фестивалът на солта ще се проведе на 26 август 2016 г. от 16.00 до 22.00 часа. Достъпът до Фестивала е свободен, а до мястото може да се стигне пеша от Морската градина в посока Черноморски солници, с колело по новата велоалея свързваща Бургас със Сарафово и Пътеката на солта, или с кола до паркинга за басейните с лугата (бившия кораб „Чайка“).

Фестивалът се организира от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „Солта на живота“, финансиран от Програма LIFE+ на ЕС и осъществяван в партньорство с БДЗП и „Черноморски солници“ АД.

Тазгодишното издание се случва с подкрепата на “Черноморски риболов Бургас“  АД и „Ротари клуб Бургас – Пиргос“, както и със съдействието на „Релакс Би ЕООД“ – Sea Stars.

Осъществява се със съдействието на десетки доброволци от Бургас и от природозащитната бригада „Атанасовско езеро: презареждане“.

Снимки от Фестивала може да видите в Галерията