Новини

БФБ партнира на Регионалната библиотека в Бургас

10.04.2018 г.

Българска фондация Биоразнообразие ще партнира в най-новия проект на Регионална библиотека "П.К.Яворов" Бургас - "Опознай Земята - пази я!". Това стана ясно на нарочна пресконференция точно преди Великденските празници, която се проведе на 5 април 2018 в сградата на библиотеката на ул.Булаир в присъствието на зам.кмета по образование и култура - г-жа Ананиева, директорът на библиотеката - Мария Бенчева, Радостина Ценова и Диана Павлова от БФБ и Р.Цонева от фирма Планикс.

Проектът е финансиран от фондация "Глобални библиотеки" и е със срок от април до октомври 2018 г. В рамките на проекта фирма Планикс ще разработи и ще предостави интерактивна пясъчна кутия със специален софтуеър (Sand Reality Box), която ще позволи на деца, ученици, студенти и посетители на библиотеката да научат повече за географските, геоложките принципи в природата, докато движат пясъка. Ще могат да се създават топографски модели от оформянето на пясък, който образува цветна карта от топографски контурни линии и дори симулира вода или вулканична лава. Системата ще учи как се чете топографска карта, какъв е смисъла и значението на контурните линии, водните басейни, релеф и екосистеми.

Пясъчната кутия ще бъде монтирана в Детския отдел на библиотеката и ще даде възможност на децата, докато се забавляват и да учат. Основната цел на проекта е формиране на екологично мислене и навици сред децата и учениците  чрез опознаване на природата и географските дадености на планетата и особено на нашия регион, богат на влажни зони, планини наоколо и море. Организаторите се надяват да повишат разбирането за взаимовръзките в различните екосистеми и ролята на човека в тези процеси.

За Регионалната библиотека е важно също така да се привлекат повече посетители в библиотеката, които освен от богатия й фонд с различни заглавия, да могат да се възползват от всички нови технологии, с които тя разполага – 3D принтер, робот и т.н.