Новини

Атанасовско езеро бе представено на Годишното събитие на Лъш (Lush Summit) в Лондон

23.02.2018 г.

На 14 и 15 февруари 2018 г. в Лондон се проведе голямото годишно събитие на козметичната компания Лъш (Lush fresh handmade cosmetics), което всяка година събира хора от целия свят - част от обществото на Lush, свързани с темите, които вълнуват компанията, а именно – промяна на климата, опазването на океаните, връзката между хората и природата, правата на животните, незаконно ловуване, равенство между половете, авторски права и много други. Двудневният форум е място за дискусии, дебати, активизъм и атрактивно представяне. Всичко най-интересно може да се види в Lush player-а, създаден специално от компанията.
 
Ръководителят на проект „Солта на живота“ – Дияна Костовска участва в дискусия на тема „Солници“ и представи значимостта на Атанасовско езеро за птиците и хората, както и процесът по изграждане на най-голямата платформа за къдроглави пеликани, подпомогнат от компанията през 2016 г.
Дискусията включваше няколко важни теми:
  • сол и солени растения като Salicornia, Sarcocornia, Inula, използвани в козметиката на Lush cosmetics;
  • солниците, част от мрежата Lush B.I.R.D.S т.е. солници, разположени на миграционните пътища на птиците и важни места за почивка, нощувка и намиране на храна, от които компанията купува сол. Атанасовско езеро вече е част от тази мрежа!
  • защо са специални солниците и солените езера като местообитание и какви са основните им заплахи;
  • какви са възможностите за бъдещето, и какво трябва да се направи, за да се запазят солниците с традиционен добив на сол.
В дискусията участваха представители на солници до Лисабон (Португалия), Кадиз (Испания), Измир (Турция), Нин (Хърватска) и Бургас (България).
 
Отделно, Атанасовско езеро беше представено с кратко видео и информационни материали на щанда на солта, който бе част от интерактивното пространство, посветено на Океаните.