Архитектура

Наблюдателницата за птици на Пътеката на саблеклюна

Наблюдателницата за птици е част от концепцията на сдружение Хамалогика за Пътеката на саблеклюна, в чието разработване участваха Мариана Сърбова, Петя Танъмова, Габриела Илиева – Нунева и Галина Милкова. 
Сложната задача за нейното изработване и изплитане беше поверена на майстора кошничар от Българово – Станко Киров.

Първият опит на майстора беше толкова съвършен, че приличаше на бутикова градинска мебел. Наложи се да го монтираме близо до алея в парк Езеро с постоянно движение на хора, за да не пострада от вандалски набези. „Яйцето“  както го нарекохме, днес служи като информационен пункт и препраща към Пътеката на саблеклюна.

Вторият опит на майстора бе изплетен с по-груба оплетка от леска и ракита и бе монтиран на съществуващ бетонов постамент по Пътеката на саблеклюна. "Гнездото", както го нарекохме представлява същински шедьовър на архитектурата - няма покрив, а отворите за наблюдение са с елипсовидна форма и са разположени на различна височина, за да могат да се изполват от деца и от възрастни. Малка дървена стълба осигурява достъпа до "Гнездото".

Интервю със Станко Киров: http://news.bnt.bg/bg/a/maystor-zanayatchiya-pravi-nablyudatelnitsa-za-ptitsi

Вижте повече за изградената инфраструктура около езерото: https://www.google.com/maps/contrib/112357560240911263630/edits/@42.5213748,27.4811596,15z/data=!3m1!4b1!4m3!8m2!3m1!1e1

Повече за сдружение Хамалогика: https://hamalogika.com/