Новини

АКЦИЯ ЗА ЧИСТА ЛАГУНА

12.04.2018 г.

В очакване на пролетта и на птиците, идва и времето за посещения около любимото Атанасовско езеро. Затова екипът на проект „Солта на живота“, LIFE + кани приятели на езерото на пролетна акция в неделя 15 април 2018 г. от 10:00 часа в южната част на Атанасовско езеро. За 4-та поредна година доброволци на различна възраст ще се съберат до Укритието за наблюдение на птици, за да подготвят Пътеката на саблеклюна за предстоящия сезон, когато стотици жители и гости, ученици и преподаватели ще посетят района, за да са по-близо до природата, да наблюдават птици или да си почиват.

В празничния април и само седмица след Великден се организира акцията ЛАГУНА КЛИЙН ДЖАМБУРЕ #4, за да се почисти района, да се изкоси тревата и дори да се оформи ново пространство, където в края на април ще се проведе арт-пленер, чийто произведения ще радват бургазлии през цялото лято. Любителите на по-тежката физическа работа също няма да останат разочаровани - ще се копаят дупки, ще се бърка бетон и ще се монтират отново табелите, разрушени за пореден път или изтръгнати от неизвестни вандали през последните месеци.

Тази година по изключение ви очакваме в неделя, а не в събота. Бъдете в 10:00 часа в удобно облекло и подходящо настроение, а ние ще осигурим инструменти и работа за всички. От Община Бургас ни помогнаха с ръкавици и чували и ще се погрижат събраните отпадъци да бъдат изнесени своевременно. Може да дойдете с велосипед, пеша или с автомобил до кръговото на изхода на Бургас към Сарафово. Ако ползвате градския транспорт - автобуси № 6, 12, 15 (вижте транспортните опции тук и тук). След края на работния полуден ще си направим пикник, като ние от „Солта на живота“ ще се погрижим за храната и напитките.

Акцията се организира в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE +, който се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и Черноморски солници АД. Проектът е един от 25-те финалисти в тазгодишната надпревара за Европейските награди Натура 2000. Всеки български гражданин може също да гласува и да подкрепи приказката за езерото, солта и птиците на този линк до 22 април - http://natura2000award-application.eu/finalist/2143

Надпреварата е оспорвана, а наградата е много престиж за Бургас и Атанасовското езеро!