• 28.9°C
  • Влажност: 58%
  • Вятър: 8.0km/h

Новини

25.07.2016 г.
Нова трансформация прие „Пътеката на солта“ в южната част на Атанасовско езеро, близо до администрацията на Черноморски солници АД и Черно море благодарение съдействието на Община Бургас.
Екипът на проект „Солта на живота“ трябваше да се адаптира към новата визия на района и да промени видът на Пътеката като направи информацията, достъпна за велосипедистите и пешеходците, които използват велоалеята.
  повече»
20.07.2016 г.
Рекордна численост на гнездящи дебелоклюни рибарки в историята на Атанасовско езеро установиха орнитолозите. Между 90-110 двойки дебелоклюни рибарки загнездиха на обезопасените диги в резервата. Най-голямата численост преди това е наблюдавана през 1979 година, когато са загнездили 65 двойки. Само преди две години орнитолозите обявиха радостната новина от завръщането на вида като гнездещ за езерото след дългогодишно отсъствие, а през 2016 новините са повече от положителни.
  повече»
19.07.2016 г.
Време е за летни приключения, време е за газене в солени води и цапане с кал, време е за лагерен огън и приятни изживявания. Време е за Атанасовско езеро: презареждане!
Ако сте млад (по дух), ако сте работлив, ако сте любител на птиците (и не само), ако ви се лежи в лугата, ако ви се коси тръстика, ако ви се строят острови – идвайте! повече»
15.07.2016 г.
Изложбата „симБиотично” на Българска фондация Биоразнообразие, която е посветена на Атанасовско езеро, продължава своето дълго и вълнуващо пътуване из България. Домакин този път е Дирекцията на Национален парк „Рила“, а мястото, където ще бъде инсталирана - Посетителският център на ДНП Рила „Паничище“. Изложбата ще гостува там от 15 юли до 31 октомври 2016 и може да бъде разгледана всеки ден от 9.00 до 17.30 ч.
  повече»

Посетете също

Малки саблеклюни, родени през лятото на 2016
Наблюдавахме вече първите излюпени саблеклюнчета за този сезон, срещата с които е невероятна радост, показваща ни значението на нашата работа и истинската стойност на нещата, които правим. Чакаме с нетърпение данните на орнитолозите от  БДЗП и се надяваме на силен гнездови сезон с рекордни числености на приоритетните за опазване видове птици.
 
Лагуната Атанасовско езеро

Атанасовско езеро – лагуната на безбройните ята, на ослепителната сол, на горещите лета и свирепия зимен вятър. Лагуната на Бригадата, на Точката и Кочинката, от които тръгват пътищата на мнозина и които дават посока, за да не се загубиш. Лагуната на пурпурните води, обагрящи в неземна палитра едно от последните ни диви места. Лагуната на солничарите, пазители на тайните на вековни традиции за солта – важна като кръвта и скъпа като златото.
 
За Лагуната
Информация за Атанасовско езеро, заплахите, пред които е изправено. Лагуните по света, най-известните лагуни
Обитатели на Лагуната
Интересна информация за растенията, птиците, животните, насекомите и рибите, обитаващи Атанасовско езеро
Интересно за Лагуната
Интересни събития и инициативи на територията на Лагуната или свързани с Атанасовско езеро
На гости на Лагуната
Кога и как да посетим езерото, къде, какво можем да наблюдаваме, правила за наблюдения, представяне на пътеките

Галерия

Електронен бюлетин

Запишете се в нашия електронен бюлетин за да получавате на имейла си винаги актуална информация

Последвайте ни в: